Praha 6 zdražuje návštěvnické parkování. Jezděte raději MHD, je kvalitní, vyzývá radní

Zóna placeného stání v Dejvicích. Foto: Praha 6Zóna placeného stání v Dejvicích. Foto: Praha 6

Na modré zóně už budou nerezidenti moci parkovat jen dvě hodiny.

Od začátku ledna se změnil ceník v zónách placeného stání v Dejvicích a Bubenči. V centrální části těchto čtvrtí Prahy 6 se zvyšují poplatky za návštěvnické parkování ve fialových zónách. Poplatek se tam sjednotí na částce 50 korun za hodinu. Rezidentů se změny netýkají.

Podle radního pro dopravu městské části Ondřeje Matěje Hrubeše je důvodem pro zvýšení ceny především nedostatek parkovacích míst pro rezidenty a hustota automobilové dopravy.

Naší snahou je, aby lidé pro dopravu do Dejvic a Bubenče využívali především MHD, která je zde na vysoké úrovni a velmi dobře dostupná pro všechny,“ říká Hrubeš.

Hodinová sazba se netýká doby od 20:00 do 8:00, kdy se platí paušální poplatek za celou noc 50 korun.

Další změna se týká modré, tedy rezidentní parkovací zóny. Tam je cena za krátkodobé parkování 60 korun na hodinu, nově je však limitována pouze na dvě hodiny. To je podle Hrubeše dostatečně dlouhá doba na to, aby si lidé byli schopni obstarat nezbytné agendy v místě, kde na modrých zónách v Dejvicích a Bubenči parkují.

Pro delší parkování jsou návštěvníkům určeny právě fialové zóny.

Na podzim přijdou další změny

V dosavadním systému parkování v metropoli se plánují podstatnější změny. Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib věří, že se stihnou zavést od října 2024, v rámci magistrátní koalice však čelí kritice a v současné době je připomínkují městské části.

Podle návrhu by měla být pravidla pro návštěvnické parkování v zónách placeného stání v celém městě více sjednocena. Zároveň získají městské částí novou pravomoc na nastavení samostatné složky ceny za parkování nad rámec magistrátní ceny.

Městská část si tedy bude určovat svoji část poplatku za rezidenční kartu a magistrát zase tu svou. Pokud to městská část umožní, rezidenti si nadále budou moci zvolit mezi menší zónou pouze v okruhu svého bydliště, nebo zakoupením parkovacího oprávnění na celou městskou část.

Zpoplatnění, omezení i nová privilegia. Reforma parkování v Praze je hotová, čeká na kritiku

Dle reformy by měla být více chráněna modrá zóna pro parkování rezidentů s tím, že pro návštěvníky budou sloužit fialové a oranžové zóny. Nebude už tedy možné si volně zaplatit hodinové parkování nerezidenta v modré zóně přes mobilní aplikaci.

Nově by měla být naopak zavedena možnost cílených pozvánek, neboli tzv. hodinového kreditu rezidenta pro parkování. Jde o pozvané řemeslníky, rodinné příslušníky a jiné návštěvy na modré zóně. Speciálním ceníkem bude na modré zóně upraveno také parkování carsharingových vozidel.

Tagy Bubeneč ceník parkování Dejvice parkování Praha 6 Zóny placeného stání Praha
140 komentářů