dkv-spojujeme

Luxus na kolejích, rozplývají se Němci nad českými jídelními vozy

V jídelním voze Českých drah. Foto: České dráhyV jídelním voze Českých drah. Foto: České dráhy

V Česku je považujeme často stále ještě za samozřejmost u dálkových vlaků, v Německu ale už za luxus. Pověst českých

V Česku je považujeme často stále ještě za samozřejmost u dálkových vlaků, v Německu ale už za luxus. Pověst českých jídelních vozů společnosti JLV se dostala už na stránky prestižního německého týdeníku Die Zeit.

V posledním vydání se věnuje týdeník na velkém prostoru českým jídelním vozům na vlacích EuroCity Berliner z Prahy do Berlína a Hamburku. Nešetří přitom superlativy: mluví o luxusu na kolejích a srovnávají ho se „sterilní“ nabídkou v rychlovlacích ICE. Podle autora textu nabízí české jídelní vozy nejlepší jídlo a pití na německé železnici.

Jídelní vozy ve vlacích Českých drah jsou dlouhodobě vyhledávané, ještě se jim ale nedostalo takového hodnocení na stránkách celostátního týdeníku. Už loni dostaly České dráhy cenu za nejlepší jídelní vozy v evropském hodnocení železničních společností.

JLV podle obchodního ředitele Jana Valeše provozu v Německu celkem 12 spojů s nabídkou ČD Restaurant. „Nejoblíbenějšími jídly jsou svíčková na smetaně, řízek s bramborovým salátem a telecí krk Bourguignon,“ řekl Valeš. Podle něj cestující oceňují i pravidelnou obměnu nabídky, kdy mění čtyřikrát ročně nabídku sezónního menu. Německým cestujícím se líbí i to, že velký podíl pokrmů se připravuje přímo na palubě i to, že servis je na úrovni kamenných restaurací včetně použití porcelánu či skleniček. Lákadlem je i točené pivo.

Nad jídelními vozy Českých drah se rozplýval v rozhovoru pro Zdopravy.cz i spisovatel Jaroslav Rudiš. „České jídelní vozy, to je paráda. Když jedu z Berlína do Prahy nebo Hamburku, jedu rád českou soupravou, protože čepované pivo a svíčková, to si ve vlacích DB nedám. Myslím, že jsou nejlepší v celé střední Evropě. A vím, že jsou hodně populární i mezi Němci,“ řekl Rudiš.

Tagy České dráhy jídelní vozy JLV Top
144 komentářů