První žebříček evropských železničních dopravců. ČD bodovaly jídlem a romantikou

Jídelní vůz WRmee, foto: České dráhyJídelní vůz WRmee, foto: České dráhy

Nejlepšími evropskými železničními dopravci jsou švýcarské SBB, následované Deutsche Bahn a rakouskými ÖBB. Tvrdí to autoři prvního ročníku žebříčku srovnání

Nejlepšími evropskými železničními dopravci jsou švýcarské SBB, následované Deutsche Bahn a rakouskými ÖBB. Tvrdí to autoři prvního ročníku žebříčku srovnání kvality a služeb evropských dopravců, který sestavila společnost Loco2 za pomoci několika publicistů.  Úspěšné v hodnocení jsou i České dráhy.

Žebříčky kvality leteckých dopravců existují už desítky let, na železnici ale žádné porovnání mezi jednotlivými dopravci neexistovalo. Mezeru na trhu využila společnost Loco2 zabývající se prodejem jízdenek a sestavila vlastní žebříček.

Autoři žebříčku tvrdí, že cestování vlakem prošlo v poslední době výrazným zvýšením kvality a otevírá se novým skupinám cestujících, kteří se vlaku dříve spíše vyhýbali. Přikládají to i rozvoji vysokorychlostních spojení. „Je to příležitost pro cestující porovnat služby více dopravců. Řadě lidí, kteří se mezinárodní železniční dopravě z různých důvodů vyhýbali, může současně ukázat, že je už nyní velmi pohodlná a mohou ji vyzkoušet,“ uvedla Kate Andrews, provozní ředitelka Loco2. „Cestování vlakem nebylo nikdy tak pohodlné jako teď,“ dodala.

Žebříček je rozdělen do celkem dvanácti kategorií, celkovým vítězem jsou švýcarské dráhy SBB. Autoři porovnávali celkem 16 dopravců, z Česka pouze České dráhy. Ty se v žebříčku umístily několikrát na stupních vítězů v různých kategorií. Zcela ovládly kategorii občerstvení na palubě díky svým jídelním vozům provozovaných společností JLV, umístili se také v kategorii Cestování v párech, která se zaměřuje i na romantické zážitky při cestách vlakem.

České vlaky mají pro cestující páry co nabídnout. Dobrý, staromódní servis, hodně kupé a velmi dobré jídelní vozy jsou příležitostí pro páry, které hledají něco jiného,“ uvedli autoři žebříčku. České dráhy se dostaly na stupně vítězů i v kategorii cestování pro batůžkáře za dobré ceny. Ceny jízdného v Česku patří v přepočtu na kilometr k nejnižším v Evropě.

Výsledky srovnání dopravců

Celkově:
SBB
DB
ÖBB

Byznys cestující:
Trenitalia
Italo
ÖBB

Cestování pro rodiny s dětmi
SBB
DB
ÖBB

Batůžkáři
DB
ÖBB
České dráhy

Jídlo na palubě
České dráhy
SBB
DB

Cestování zdravotně postižených
SBB
Renfe
Eurostar

Rychlost spojení
SNCF
Renfe
Eurostar

Přístup k životnímu prostředí
DB
SBB
Eurostar

Tiché oddíly
DB
ÖBB
Renfe

Cestování se zvířaty
Virgin Trains East Coast
GWR
Crosscountry

Cestování s koly
SBB
ÖBB
Virgin Trains

Přeprava lyží a zimní výbavy
SBB
ÖBB
Thalys

Cestování pro páry
ÖBB
SBB
České dráhy

Tagy České dráhy DB ÖBB SBB Srovnání železničních dopravců
21 komentářů