Luftwaffe převzala první vládní letoun Airbus A350, čekají ho zkušební lety

Německé vládní letadlo Airbus ACJ 350-900 XWB. Pramen: Lufthansa TechnikNěmecké vládní letadlo Airbus ACJ 350-900 XWB. Pramen: Lufthansa Technik

Německá Luftwaffe převzala první vládní Airbus A350 na světě.

V Hamburku se ve čtvrtek odehrál ceremoniál předání nového vládního letadla Airbus A350 německé armádě. Letadlo předala společnost Lufthansa Technik, která od května pracovala na jeho vnitřním vybavení, německé ministryni obrany Annegret Kramp-Karrenbauerové. Jeho provozovatelem bude Luftwaffe.

Jde o první vládní letoun tohoto typu, jinak též první Airbus A350, který bude sloužit mimo komerční sféru. „Nejmodernější A350 zajistí celosvětovou mobilitu německé vlády,“ uvedla Kramp-Karrenbauerová. Ve verzi pro 25 cestujících má stroj dolet až 20 550 kilometrů, ve vzduchu může být přes 22 hodin bez mezipřistání.

Německá vláda si objednala tři tyto širokotrupé stroje, další dva dostane příští rok. Celkem za tři letadla zaplatí 1,5 miliardy eur. Nová letka nahradí letadla A340, která jsou již značně nespolehlivá. První nový stroj nyní čekají vojskové zkušební lety doplněné výcvikem posádky.

Kabina je vybavena mimo jiné kancelářskými a konferenčními prostory, které jsou propojeny multifunkčním salonkem. Vzhledem k tomu, že letadlo bude využívat i německá kancléřka Angela Merkelová, mluví se o něm někdy v narážce na americké prezidentské letouny Air Force One jako o „Merkel One“.

Tagy A350-900 ACJ A350-900XWB Airbus Lufthansa Technik Luftwaffe Německo Top
22 komentářů