Lufthansa mění svoji síť dálkových letů. Oslabuje Frankfurt, posiluje v Mnichově

Airbusy A330 a A340 společnosti Lufthansa. Foto: LufthansaAirbusy A330 a A340 společnosti Lufthansa. Foto: Lufthansa

Největší evropská letecká skupina příští léto výrazně změní svoji síť hlavních letišť, ze kterých obsluhuje dálkové lety. Lufthansa Group, pod

Největší evropská letecká skupina příští léto výrazně změní svoji síť hlavních letišť, ze kterých obsluhuje dálkové lety. Lufthansa Group, pod kterou patří například Austrian, Swiss či Brussels Airlines, počítá v příštích letním letovém řádu s mírným růstem, zvažuje přesuny svých největších letadel A380.

Přesuny se dotýkají výrazně i českých zákazníků: společně s Air France-KLM a Emirates je Lufthansa Group na českém trhu nejsilnější v segmentu dálkových letů.

Podle nového plánu, který oznámila v tiskové zprávě, zvažuje firma další přesun Airbusů A380 z Frankfurtu do Mnichova. Už letos ze všech čtrnácti A380, které Lufthansa má ve flotile, létá pět strojů z Mnichova. Firma přitom zvažuje přestěhování dalších.

Lufthansa dlouho létala s největšími osobními letadly na světě pouze z Frankfurtu, letos poprvé přesunula první stroje do Mnichova. Důvodem byly i spory s vedením frankfurtského letiště, které na hlavní základnu Lufthansy poprvé pustilo i nízkonákladového obra Ryanair.

Podle tiskové zprávy jsou změny ukázkou toho, že firma je flexibilní v přesunech kapacit mezi hlavními základnami pro dálkové lety. Těmi jsou kromě Frankfurtu a Mnichova také Curych a Vídeň.

Frankfurtské letiště přitom dál v síti Lufthansy oslabí. Tři Airbusy A320 přesune firma do Mnichova, nahradí je podstatně menšími letadly Bombardier CRJ900. Do Mnichova přesune současně většinu letadel A340-600 z Frankfurtu.

Lufthansa chce Mnichov více zaměřit hlavně na Asii. Od příštího léta poprvé spustí přímé spojení do Bangkoku, do bavorské metropole přesune také spojení do japonské Ósaky.

Podle Lufthansy je omezení provozu ve Frankfurtu vyvolané snahou zlepšit přesnost letů a posílit stabilitu provozu. Příští rok Lufthansa čeká jednociferný nárůst počtu cestujících ve Frankfurtu. Firma otevře z Frankfurtu už v zimě nové linky do Eilatu, Agadiru, Terstu a Soluně, v květnu otevře novou linku do texaského Austinu.

V případě Curychu, kde je hlavním dopravcem Swiss, se Lufthansa chce zaměřit na větší rozvoj evropských letů. Od zimího letového řádu Swiss otevře nové linky do Bordeaux, Kyjeva, Brindisi a na Sylt.

Austrian už dříve oznámily velkou expanzi od zimního letového řádu, kdy přidávají více než 40 letů na 14 různých linkách. Posílí také spojení do Severní Ameriky.

Lufthansu čeká v příštích měsících velké rozhodování, kam umístí nové Boeingy 777-9, které má objednané a zařadí je do flotily v roce 2020

Tagy A380 letiště Frankfurt Letiště Mnichov Lufthansa
Žádné komentáře