Lufthansa chystá postupné obnovení provozu, jen s lahví vody. Státní pomoc nemá jistou

Dálková letadla Lufthansy ve Frankfurtu. Foto: LufthansaDálková letadla Lufthansy ve Frankfurtu. Foto: Lufthansa

Letecká společnost Lufthansa a její dceřiné společnosti chtějí od června postupně spustit svoji síť linek po Evropě včetně některých dovolenkových

Letecká společnost Lufthansa a její dceřiné společnosti chtějí od června postupně spustit svoji síť linek po Evropě včetně některých dovolenkových destinací. Kvůli opatřením proti šíření pandemii koronaviru omezí svůj zákaznický servis na palubě na lahev s vodou. Druhé největší aerolinky v Evropě ale stále nemají jistou pomoc od německé vlády.

Lufthansa v tiskové zprávě uvedla, že celá skupina uvolní od června do provozu 160 letadel a otevře lety do celkem 106 destinací. Letový řád má dopravce zveřejnit během příštího týdne. Dosud má v provozu po velkém omezení jen 26 letadel.

Podle Lufthansy je poptávka po letech na červen vyšší, než původně předpokládali, proto nakonec nasadí více letadel. „Cítíme velkou touhu a očekávání lidí znovu cestovat. Hotely a restaurace se pomalu otevírají, lidé se navštěvují,“ řekl člen představenstva Lufthansy Harry Hohmeister.

Lufthansa v tiskové zprávě uvedla, že na seznamu destinací budou například místa typická hlavně pro letní dovolenou, například Mallorca, Sylt, Rostock nebo Kréta. Při cestě bude povinná rouška, omezen bude také palubní servis. Podle serveru Welt pouze na láhev s vodou.

Oznámení o větší obnově letů přichází v době, kdy Lufthansa nemá stále jistou pomoc. Švýcarská vláda již schválila podporu společnosti Swiss, která patří Lufthanse. Mateřská společnost ale zatím v Německu se svojí žádostí neuspěla.

V tiskové zprávě Lufthansa uvedla, že jednání s vládou probíhají. Jde o takzvaný stabilizační balíček v hodnotě 9 miliard eur. Ve hře je vstup německého státu do firmy a získání podílu až 25 %. V Německu se jedná o citlivé politické téma: šéf SPD Norbert Walter-Borjans požaduje například jasné podmínky, za jakých okolností se do sanace aerolinek zapojí peníze daňových poplatníků.

Tagy Lufthansa
26 komentářů