Švýcarská vláda odsouhlasila pomoc pro aerolinky i jejich dodavatele, zajistí jim úvěry

Boeing 777-300ER společnosti Swiss. Foto: SwissBoeing 777-300ER společnosti Swiss. Foto: Swiss

Švýcarsko je další zemí, která pomůže leteckým společnostem přežít nejhorší období v historii letectví. Vláda schválila záruky za úvěry v

Švýcarsko je další zemí, která pomůže leteckým společnostem přežít nejhorší období v historii letectví. Vláda schválila záruky za úvěry v hodnotě 1,9 miliardy franků leteckému průmyslu, zejména společnostem Swiss Air Lines a jejich sesterské společnosti Edelweiss Air.

O rozhodnutí informovala vláda na svých stránkách, pomoc musí ještě schválit parlament. Největší část této částky – 1,275 miliardy franků zamíří Swiss Air Lines a Edelweiss Air. Další peníze mají mířit i dodavatelům aerolinek: například handlingovým nebo cateringovým společnostem. Na podporu nedosáhne naopak easyJet Switzerland, který má svoji velkou základnu v Ženevě.

„Letectví je součástí kritické infrastruktury,“ řekla ministryně dopravy Simonetta Sommaruga. Podle ní až jedna třetina exportu švýcarského zboží míří za hranice letecky.

Vláda podmiňuje pomoc tím, že peníze musí zůstat pouze ve Švýcarsku. Naráží tak na skutečnost, že Swiss patří do skupiny Lufthansa Group. Ta zatím marně žádá o úvěry u německé vlády a čím dál častěji mluví o dobrovolném vstupu do ochrany před věřiteli. Jednou z podmínek pomoci je například zákaz výplaty dividendy až do splacení dluhu.

Tagy Edelweiss Air Švýcarsko Swiss
4 komentáře