LOT získá tři Embraery nové generace, první se k dopravci připojí už v červenci

Embraer E195-E2 Tech Eagle Profit Hunter. Zdroj: EmbraerEmbraer E195-E2 Tech Eagle Profit Hunter. Zdroj: Embraer

LOT vybírá nová úzkotrupá letadla na krátké a střední tratě již delší dobu, proces navzdory nejnovější akvizici pokračuje. Letounů chce dopravce objednat přes 80.

Letecká společnost LOT Polish Airlines zařadí do flotily tři Embraery E195-E2. První stroj nové generace získá polský dopravce již v červenci, další přiletí v srpnu a září. Informoval o tom Rynek Lotniczy.

„Rozhodli jsme se urychlit expanzi flotily. Vzhledem k tomu, že se začalo s plánováním rozšíření varšavského Chopinova letiště, můžeme již nyní začít objednávat nová letadla,“ řekl podle Rynku šéf LOTu Michał Fijoł na Evropském hospodářském kongresu v Katovicích.

Trojici Embraerů nové generace si LOT pronajme od společnosti Azzora. Každý letoun disponuje kapacitou 136 cestujících. Rychlá dodávka je podle Fijoła možná díky dlouhodobému partnerství aerolinky s brazilským výrobcem.

Souboj Embraeru s Airbusem o megakontrakt pokračuje

LOT vybírá nová úzkotrupá letadla na krátké a střední tratě již delší dobu. Rozhoduje se mezi Airbusy A220 a právě Embraery E-Jet E2. Proces navzdory nejnovější akvizici pokračuje, letounů chce dopravce objednat více než 80.

Hodnota kontraktu může podle dřívějších informací přesáhnout dvě miliardy dolarů, tedy v přepočtu více než 47 miliard korun. Nové stroje z plánované velké objednávky nahradí všechny LOTem v současnosti používané Embraery. Aktuálně jich dopravce provozuje asi 40.

Rapidně expandující aerolinka

Do konce roku pak ještě LOT stihne převzít tři z jedenácti objednaných Boeingů 737 MAX 8. První má být dodán na přelomu dubna a května, další dva přibudou během letních prázdnin. Dodávky dalších osmi strojů jsou naplánovány na příští rok.

Jak deník Zdopravy.cz již dříve informoval, v říjnu prezentovaly polské aerolinky novou strategii do roku 2028. Zatímco ještě nedávno byly na pokraji bankrotu, vloni přepravily ročně téměř 10 milionů cestujících. Číslo má v následující době dále růst, strategie polského národního dopravce počítá se zvýšením počtu pasažérů o přibližně 70 %, což by znamenalo téměř 17 milionů přepravených cestujících v roce 2028.

Rozhodnutí padne do konce roku, říká LOT k plánované akvizici desítek regionálních letadel

Tagy E-Jet E2 E2 Embraer Embraer E195-E2 LO LOT LOT Polish Airlines
18 komentářů