Lokomotivní depo v Turnově se zařadilo mezi památky, zejména díky rotundě

Depo v Turnově. Stav v květnu 2017 Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czDepo v Turnově. Stav v květnu 2017 Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Zápis mezi památky má usnadnit získání dotací na rekonstrukci.

Lokomotivní depo v Turnově, staré přes 80 let, se zařadilo mezi kulturní památky. Je to zejména díky rotundě, které se říká i výtopna nebo kruhová remíza. V republice jsou památkově chráněna jen dvě další depa, jedno je v Bohumíně a druhé, nepoměrně menší, v Kořenově na Jablonecku.

„Rotundu podobné velikosti a podobného významu byste tady hledali široko daleko marně,“ řekl Alexandr Stamenov ze spolku Klubu přátel železnic Českého ráje, který návrh na zapsání turnovského lokomotivního depa mezi památky podával. Rotunda je zajímavá svou průmyslovou předválečnou architekturou.

Stamenov, profesí stavební inženýr, považuje za unikátní hlavně její krov. „Je to klasická tesařská dřevěná konstrukce, která v maximální míře zachovává volný půdorys. Navíc, když se podíváte na to tesařské provedení, tak to je prostě nádhera. Ačkoliv dnes je to sešlé,“ uvedl. Depo má již svoji samostatnou stránku v Památkovém katalogu.

Rotunda i točna v původním stavu

Provoz v rotundě byl oficiálně zahájen v roce 1940, nachází se v ní 14 kolejí s kolejovými jámami, vše je původní. Stavěla se pro parní lokomotivy. „Tady se lokomotivy opravovaly, dělaly se tu různé běžné opravy a přes noc tady byly lokomotivy naskladněné. Udržoval se v nich oheň, aby ráno mohly zase vyjet a měly dostatečný tlak páry,“ uvedl Stamenov.

V minulosti měla výtopna i centrální odvod kouře. „Byly jen tři v republice, co měly centrální kouřovody na svod kouře z parních lokomotiv,“ uvedl předseda Klubu přátel železnic Českého ráje Josef Semecký. Komín byl ale podle něj zbouraný zhruba před 30 až 40 lety.

V depu s rotundou jsou nyní jen historické lokomotivy a vozy různých spolků, České dráhy ho přestaly využívat už téměř před 20 lety. „S přechodem z parních lokomotiv na motorové význam toho depa klesal a klesal, až ho v roce 2002 České dráhy opustily,“ uvedl Stamenov.

Budova je majetkem Českých drah, které ji nevyužívají

Železničářský spolek má depo pronajaté. Zařazení mezi památky vnímá Stamenov jako jeho větší ochranu. „My jsme měli hlavně strach z toho, že pokud depo nemá žádný účel a žádný smysl pro České dráhy, aby nedošlo k prodeji a ke zbourání jako rotundy ve Všetatech,“ uvedl. Od památkové ochrany si slibuje také to, že bude možné na opravy získat dotace. O příspěvku spolek podle něj jedná i s Českými drahami. Opravit potřebuje zejména děravá střecha, na což bude potřeba odhadem 3,5 až čtyři miliony korun. Prohlédnout se musí i krov, do něhož zatéká, a opravit se musí i kolejiště.

Kromě rotundy má v depu památkovou ochranu i věžový vodojem, stanoviště točnáře, točna či kolejiště s popelovou jámou a vodním jeřábem. Předseda železničářského spolku upozornil, že točna je unikátní tím, že je původní z roku 1938. Točna slouží k tomu, aby se mohly lokomotivy snadno dostat do rotundy. „Lokomotiva najede na točnu, ta se otočí na jednotlivý paprsek, což je kolej do rotundy, a dostane se tak dovnitř na stání pro jednu lokomotivu,“ dodal Semecký.

Marek Kutnoš (zpravodaj ČTK)

Tagy depo Turnov Klub přátel železnic Českého ráje kulturní památka Národní památkový ústav památková ochrana Turnov
31 komentářů