Lodní výtah na Orlíku letos přepravil rekordní počet plavidel

Nově prodloužená dráha výtahu na Orlíku v horní vodě. Pramen: Metrostav a.s.Nově prodloužená dráha výtahu na Orlíku v horní vodě. Pramen: Metrostav a.s.

Současný výtah na Orlíku je nicméně pro lodní dopravu stále jen polovičaté řešení

Lodní výtah pro rekreační plavidla na Orlické přehradě letos přepravil 1 457 lodí. To je nejvyšší počet od roku 1965, kdy bylo zařízení uvedeno do provozu, informoval mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán. Výtah na Orlíku byl letos díky příznivým hydrologickým podmínkám v provozu celou plavební sezonu, tedy od 1. května do konce září.

Přes vodní dílo Slapy, které musejí lodě překonávat na přívěsu za traktorem, bylo letos převezeno 874 plavidel, o něco méně než v minulých letech. Podle Povodí Vltavy jsou za poklesem opatření proti šíření koronaviru, jež měla ochránit zdraví obsluhy zajišťující transport i posádek převážených lodí.

Plavba po Hněvkovické přehradě. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Plavba po Hněvkovické přehradě. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

„Ze stručné statistiky převážení plavidel na těchto dvou nejvýznamnějších nádržích Vltavské kaskády je zřejmé, že zájem o vodní turistiku narůstá, a to nejen v letošním roce, který byl paradoxně částečně pozitivně ovlivněn pandemickou situací, kdy velká část obyvatel České republiky trávila svoji dovolenou v tuzemsku,“ uvedl ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Státní podnik jde podle něj trendu vstříc a podporuje snahy Jihočeského a Středočeského kraje o posílení plavby a vytváření podmínek pro navazující aktivity, které mají do obou regionů přivést díky zájmu o rekreační plavbu nové turisty.

Současný výtah na Orlíku je nicméně pro lodní dopravu stále jen polovičaté řešení, neboť zvládne převézt pouze plavidla do délky 8,5 metru. Stát proto už po desetiletí mluví o výstavbě druhého většího výtahu, který by mohl přes hráz dostat lodě o délce až 44 metrů. Výtah má vzniknout i na Slapech. Částky za oba výtahy jdou do miliard.

Více o chystaných zdvihadlech psal deník Zdopravy.cz v červnu.

ČTK

Tagy lodní zdvihadlo Orlík lodní zdvihadlo Slapy Orlík Slapy Vltava
2 komentáře