Lítačka v Sydney umožní platby za Uber a sdílená kola

Autobus MHD v Sydney. Pramen: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61516606Autobus MHD v Sydney. Pramen: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61516606

Součástí projektu jsou i odměny pro cestující, kteří zkombinují služby sdílené mobility s veřejnou dopravou.

Veřejná doprava v Sydney jako první na světě umožní všem uživatelům vlastnící místní síťovou jízdenku, tzv. Opal card, platit za výpůjčky sdílených kol Lime či jízdy prostřednictvím aplikací Uber a Ingogo. Oznámilo to ministerstvo dopravy Nového Jižního Walesu.

Služba bude v Sydney zprovozněna během první poloviny roku 2021 a její ukončení je naplánováno na prosinec 2021. Už nyní se ale představitelé města netají tím, že v případě úspěchu dojde k prodloužení jejího provozu.

Sydney zmíněným projektem pokračuje ve svých dlouhodobých plánech vytvořit jednotnou dopravní platformu, která bude kombinovat veškeré dostupné veřejné a soukromé dopravní služby. Už od roku 2019 tak bylo možné v rámci plánovače tras veřejné dopravy nalézt informace o dalších dopravních alternativách, které nabízejí společnosti jako Uber.

„Jde o skvělý projekt, na kterém spolupracuje veřejný a soukromý sektor,  jehož cílem je zlepšit přepravu v dané lokalitě. Obyvatelé Sydney již nyní můžou v rámci jedné aplikace porovnávat nabídku veřejné dopravy a Uberu,“ uvedla generální ředitelka australské divize Uberu Dominic Taylorová.

Součástí projektu jsou i odměny pro ty uživatele, kteří budou kombinovat služby sdílené mobility spolu s veřejnou dopravou. Na základě dostupných dat se totiž ukazuje, že služby sdílené mobility jsou v Sydney populární především v lokalitách, které jsou hůře dostupné veřejnou dopravou. Každý cestující, který do hodiny přesedne z Uberu, taxíku či sdíleného kola do veřejné dopravy, dostane na své digitální konto extra kredit ve výši 3 australských dolarů (cca 50 Kč).

Projekt je součástí dopravní strategie Nového Jižního Walesu na období 2021- 2024. Hlavním cílem této strategie je vytvořit multimodální dopravní platformu typu MaaS (Mobility as a Service – Mobilita jako služba). Ta umožňuje nejen vyhledávání dopravních spojení napříč rozdílnými službami nové mobility a veřejné dopravy, ale i platbu za vybrané služby či jejich rezervaci.

„Nová spolupráce s poskytovateli dopravních služeb a jejich integrace do jedné aplikace nás přibližuje k vytvoření platformy MaaS, která usnadní uživatelům hledání efektivního dopravního spojení,“ doplnil ministr dopravy Nového Jižního Walesu Andrew Constance.

Tagy Austrálie MHD Sydney Uber
13 komentářů