Limit 100 ml tekutin je zpátky, větší objem zakázala Evropská komise

Bezpečnostní kontrola na letišti. Pramen: Letiště PrahaBezpečnostní kontrola na letišti. Pramen: Letiště Praha

Cílem je zvýšit bezpečnost na palubách letadel.

Od 1. září je na evropských letištích zpátky pravidlo o deklaraci a přepravě tekutin s limitací objemu do 100 mililitrů. V platnost vstoupilo v roce 2006, zavádění nových rentgenů umožnilo limit zvýšit na 330 ml. Evropská komise (EK) však přišla s nařízením jej snížit na původní hodnotu.

EK odůvodnila zpřísnění pravidel výkonem rentgenů, které podle ní nedosahují požadovaných standardů. Zdůraznila také, že rozhodnutí není reakcí na žádnou novou hrozbu.

Jako první zrušilo 100 ml limit na tekutiny letiště London City, následovala další vybraná britská i evropská letiště například v Německu, Itálii, Nizozemsku či Švédsku.

Limit zpomaluje průchod kontrolou a také zvyšuje lidem náklady na pitný režim: ceny vody za kontrolou bývají obvykle několikanásobné oproti běžnému obchodu. Někteří cestující to řeší prázdnou lahví a následným doplněním tekutin z pítka či kohoutku.

Důvod limitu je prostý, tradiční rentgeny nedokáží spolehlivě odhalit tekuté výbušniny. Na zavedení nových rentgenů s počítačovou tomografií se podle informací z loňského roku chystalo i pražské letiště, ke změně limitu však nepřispějí.

Tagy bezpečnostní kontrola Evropská komise limit na přepravu tekutin
19 komentářů