Letiště Praha chystá výměnu rentgenů, skončí limit 100 ml tekutin

Bezpečnostní kontrola na letišti. Pramen: Letiště PrahaBezpečnostní kontrola na letišti. Pramen: Letiště Praha

Pravidlo bude platit jen pro lety z Terminálu 2.

Cestující na Letišti Václava Havla by se měli příští či přespříští rok dočkat pohodlnější bezpečnostní kontroly. Při průchodu rentgenem s palubním zavazadlem už nebudou muset řešit, kolik tekutin s sebou mají a stejně tak nebudou muset vytahovat z batohu či kufru elektroniku. Novinka bude platit ale jen na Terminálu 2.

Plánovanou změnu v kontrolách potvrdila mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková. „V plánu je pořízení rentgenů s počítačovou tomografií, které umožňují ponechat tekutiny i všechna elektronická zařízení uvnitř zavazadla. Díky této technologii je také možné uvolnit pravidlo o deklaraci a přepravě tekutin s limitací objemu do 100 mililitrů,“ potvrdila Divíšková.

Limit 100 ml tekutin v jednom balení byl zaveden v roce 2006. Zpomaluje průchod kontrolou a také zvyšuje lidem náklady na pitný režim: ceny vody za kontrolou bývají obvykle několikanásobné oproti běžnému obchodu. Někteří cestující to řeší prázdnou lahví a následným doplněním tekutin z pítka či kohoutku. Ke zrušení této povinnosti už dochází na prvních letištích ve Velké Británii díky pořízení 3D skenerů.

Podle Divíškové ale tato možnost bude pouze na Terminálu 2. Na Terminálu 1 není kvůli prostorovému omezení decentralizované kontroly možné tato zařízení implementovat do procesu detekčních kontrol. K zavedení dojde později po stavebních úpravách. Letiště ve vybraných čekárnách zřídilo toalety a pítka.

Tagy 3D skener bezpečnostní kontrola Doporučeno letiště praha limit na přepravu tekutin
123 komentářů