Lidé si stěžují na změny v ústecké MHD, dopravní podnik připustil úpravy

Nové autobusy SOR NS 18 v Ústí nad Labem. Foto: DPMÚLNové autobusy SOR NS 18 v Ústí nad Labem. Foto: DPMÚL

Některé podněty podle ředitelky pramení z toho, že si cestující špatně vyhledali spoje.

Kvůli nedávným velkým změnám v dopravní obslužnosti v Ústí nad Labem spočívající v přetrasování a přečíslování linek a změně některých jízdních řádů přijal dopravní podnik stovku stížností. Větší část podle něj pramenila z nepozornosti či nedostatečné informovanosti cestujících. Část podnětů Dopravní podnik města Ústí nad Labem (DPMUL) ale vezme v potaz a upraví jízdní řády. Novinářům to dnes řekla ředitelka dopravní společnosti Simona Mohacsi.

Změny podnik zavedl 1. května. Zdůvodnil je nasazením takzvaných parciálních trolejbusů. Parciální trolejbus disponuje kromě trolejí také bateriemi. Najede-li na trasu bez trakčního vedení, dokáže stáhnout sběrače a využít bateriový pohon. Nová vozidla proto nahradila na některých linkách autobusy. Proto dopravní podnik některé trasy spojil, aby parciální vozidla maximálně využil.

Minulý týden ČTK zjistila, že části cestujícím změna nevadí. Další lidé se však rozčilovali i kvůli nenavazujícím ranním spojům. Podobné stížnosti se množí také pod příspěvky dopravního podniku na sociálních sítích. Mohacsi sdělila, že části podnětů vyhoví a mírně upraví ranní jízdní řády.

Už teď víme minimálně o ranních nástupech, které se budou o čtyři až pět minut měnit, aby cestující nemuseli nikde dlouho čekat na přestup,“ popsala úpravy ředitelka s tím, že se to bude týkat například Olšinek. Upozornila, že podnik nemůže vyhovět každému.

V Ústí vyjíždí nové kloubové autobusy, město čeká od zítřka proměna sítě linek

Stížností máme spoustu. Respektive upozornění na to jak nekomfortně se cestující mohou dostat tam, kam potřebují,“ uvedla zhruba týden po zavedení změn Mohacsi. Některé podněty podle ní pramení z toho, že si cestující špatně vyhledali spoje. „Doporučila bych našim cestujícím, aby se podívali jak na naše stránky, tak na jízdní řády IDOS, kde zjistí, že už jim dnes jezdí jiná čísla linek, než byli zvyklí,“ sdělila ředitelka.

Podotkla, že se společnost snažila obyvatele města o změnách dostatečně informovat. Zveřejnila informace na svých webových stránkách, sociálních sítích, na stanicích, v autobusech a starší lidé či senioři v domovech důchodců dostali letáčky. Podrobně o změně informovaly městské noviny.

Mohacsi připustila, že reference zatím pozitivní nejsou. Podotkla, že pozitivní reakce vždy přicházejí v menší míře a ví také o spokojených pasažérech. Podle ní si lidé chválí například změnu na lince číslo 81, která zajíždí nově do Církvic. Dříve linka pod číslem 11 končila u hlavního nádraží.

Tagy Dopravní podnik města Ústí nad Labem DPMÚL
21 komentářů