Liberecký kraj dal Arrivě za chyby pokutu přes tři čtvrtě milionu korun. Sankce Českým drahám ještě nespočítal

Jednotka Siemens Desiro provozovaná společností Arriva vlaky. Foto: IDOLJednotka Siemens Desiro provozovaná společností Arriva vlaky. Foto: IDOL

Liberecký kraj vyčíslil objem sankcí, které zaplatí společnost Arriva vlaky za chyby a nedodržení smlouvy na zajištění provozu na vlakových

Liberecký kraj vyčíslil objem sankcí, které zaplatí společnost Arriva vlaky za chyby a nedodržení smlouvy na zajištění provozu na vlakových linkách Liberec – Lomnice nad Popelkou a Železný Brod – Tanvald první dva týdny provozu. Celkový objem pokuty přesáhne 750 tisíc korun.

Vyplývá to z pozvánky na zítřejší tiskovou konferenci, kterou kraj pravidelně pořádá po jednání rady. Podle agentury ČTK jde o částku 815 tisíc korun. „Vlaky už mají informační systém v češtině, firma ale stále nemá nový odbavovací systém,“ řekl ČTK náměstek pro dopravu Jan Sviták. „Musíme se nejprve seznámit s tím, za co konkrétně nám kraj pokutu udělil a podle toho se rozhodneme pro další postup,“ řekl generální ředitel Arrivy Daniel Adamka.

Udělení pokuty avizoval Liberecký kraj už na počátku roku po silné kritice za chyby první dny provozu. Později  se  situace se ustálila. „Máme informace z posledního týdne, že jízdní řád je dodržován na 96 %, to znamená, že jsou tam jenom jednotlivé případy, kdy ten vlak přijede později. To je mimochodem číslo, které je nad průměrem standardních spojů třeba za loňský rok,“ řekl v pátek v Interview 24 v České televizi liberecký hejtman Martin Půta.

Pokuta Arrivě není jediným případem, kdy Liberecký kraj mluvil o sankcích pro železniční dopravce. Loni v létě například České dráhy přestaly nasazovat na část vlaků Jizerskohorské železnice jednotky motorové vozy Stadler RS1, protože jich neměly dostatek. Pomalejší Regionovy nezvládaly plnit jízdní řád, lidem pak ujížděly přípoje. Náměstek Sviták tehdy uvedl, že České dráhy svým postupem ohrožovaly důvěru v železnici. Sankce Českým drahám ale dosud Liberecký kraj nevyměřil, má o nich rozhodnout v lednu. Kraj to vysvětluje tím, že smlouva s ČD je jinak koncipována a řeší hlavně celkovou roční statistiku.

Tagy Arriva vlaky České dráhy Liberecký kraj linka L3 Liberec - Turnov - Stará Paka linka L31 Železný Brod - Tanvald
76 komentářů