Liberec po letech odmítání zahájil provoz služby sdílených kol

Kola nextbike v Hradci Králové. Foto: NextbikeKola nextbike v Hradci Králové. Foto: Nextbike

K rozhodnutí o podpoře došlo jen krátce poté, co zahájil provoz v sousedním Jablonci nad Nisou.

Několik let odmítalo vedení Liberce zavést pro obyvatele a návštěvníky města službu sdílených kol, která má lidem zjednodušit dopravu po městě. Od včerejšího dne je v krajském městě zkušebně 150 kol.

Město se v červnu dohodlo se společností nextbike Czech Republic na pilotním provozu do listopadu. Kola budou umístěna v celkem 50 stanicích.

Díky sdíleným kolům Liberečané získávají moderní službu, která je může inspirovat a motivovat k používání jiného typu městské dopravy. Zároveň skvěle doplňují nabídku naší městské hromadné dopravy. Osobně bych si přál spíše elektrokola, ale náklady by byly mnohem vyšší. Věřím, že nový provozovatel nastaví podmínky tak, aby lidé mohli kola efektivně a smysluplně využívat. Je fajn, že se tato služba vrací, ale čeká nás další práce. A sice nastavit pravidla, aby odložená kola, ale i koloběžky, nepřekážely chodcům a ostatním účastníkům provozu,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Stanicový systém má problémům s pohozenými koly zabránit, přes aplikaci nejde ukončit pronájem kola, pokud není zaparkováno ve vyhrazeném prostoru. Kontrakt je na čtyři měsíce. Zkušební provoz má ukázat, jaké přínosy sdílená kola pro město mají. Podle náměstka primátora Adama Lenerta město připravuje vyhlášku, která bude řešit odstavování kol a koloběžek na území města.

Prvních patnáct minut zdarma

Získaná data od společnosti nextbike Czech Republic budou sloužit jako podklad pro tuto vyhlášku. Město za čtyři měsíce zaplatí 997 tisíc korun, plánuje využít dotaci z krajského programu na podporu sdílených kol.

Prvních patnáct minut jízdy je zdarma. Právě do této časové hranice se totiž, podle dat nextbike, vejde cca 90 % výpůjček napříč Českem. Od 16. minuty se bude uživatelům účtovat standardní sazba 25 Kč za každých dalších 30 minut jízdy. Proces půjčení kola je jednoduchý. Stačí si stáhnout zdarma aplikaci nextbike, zaregistrovat se a najít volné kolo v blízkosti. Po načtení QR kódu na kole se automaticky odemkne zámek a jízda může začít. Pro správné ukončení výpůjčky je kolo třeba vrátit do jedné ze stanic nextbike, které jsou vyznačené v aplikaci nebo na webu.

„Věříme, že investice města do moderní městské mobility ve formě sdílených kol je ten správný krok pro zvýšení efektivity pohybu po městě a celkovému zklidnění dopravy,“ dodává Tomáš Karpov ze společnosti nextbike Czech Republic.

Tagy liberec nextbike sdílená kola
17 komentářů