Jablonec zavedl sdílená kola, sousední Liberec je odmítá včetně náměstka pro sport

Sdílená kola v Jablonci nad Nisou. Foto: Společně pro JablonecSdílená kola v Jablonci nad Nisou. Foto: Společně pro Jablonec

Pilotní provoz má ukázat, kudy lidí jezdí nejčastěji i otestovat zájem o takovou službu.

Jablonec nad Nisou je od začátku června jediným městem v Libereckém kraji, který zavedl službu sdílených kol. Dodala je společnost nextbike, které město za provoz stovky kol letos zaplatí 1,27 milionu korun.

Nová kola jsou celkem na 26 stanovištích. Díky dotaci je prvních patnáct minut jízdy zdarma. „Je to alternativa, kterou chceme lidem nabídnout. Jdeme do toho, ale úplně nevíme, jak se to bude v našem městě chovat, protože častá námitka je, že tady je hodně kopců a že to lidi nebudou využívat, že by to chtělo elektrokola. Možná mají pravdu, my to ale nemáme čím doložit, nikdo to tady nikdy nezkoušel,“ řekla ČTK náměstkyně primátora pro životní prostředí Lenka Opočenská (Společně pro Jablonec). Příprava projektu ale podle ní ukázala, že v Jablonci chybí infrastruktura, chybějí stojany na kola.

Jablonec je zatím jediným městem, který letos sdílená kola má. V minulosti je měl i Liberec, ten se ale rozhodl už dál systém nedotovat. Provozovatel kol Bolt loni v krajském městě provozoval sdílená kola, letos službu neobnovil. Zavést systém sdílených kol s podporou města nynější vedení odmítá, nejhlasitějším odpůrcem je náměstek pro sport Petr Židek (ODS). Naposledy svůj názor na sdílená kola vyjevil v Liberecké drbně.

Pilotní projekt má ukázat i hlavní trasy, kudy lidé jezdí. To má městu pomoci při plánování investic do cyklistické infrastruktury.

Podpořit sdílená kola se letos rozhodl v grantovém programu podpořit Liberecký kraj. Zájem měly Turnov a Nový Bor, nakonec ale žádost radice nepodaly.

Tagy Jablonec nad Nisou nextbike sdílená kola
54 komentářů