Liberec otočil, lidi nechá v MHD dál nastupovat pouze předními dveřmi

Tramvaj T2R před poslední otočkou do Vratislavic na terminálu Fügnerova. Foto: Jan SůraTramvaj T2R před poslední otočkou do Vratislavic na terminálu Fügnerova. Foto: Jan Sůra

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) po tlaku místních politiků ustoupil od minulý týden oznámeného plánu zrušit

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) po tlaku místních politiků ustoupil od minulý týden oznámeného plánu zrušit mezi 20. hodinou a půlnocí povinný nástup předními dveřmi. Dozorčí rada tento plán zatrhla.

O rozhodnutí dozorčí rady informoval jako první Liberecký deník, deníku Zdopravy.cz ho potvrdil předseda představenstva DPMLJ Michal Zděnek. „K žádné změně od 1. prosince nedojde,“ řekl Zděnek.

Bylo to na základě většinového požadavku občanů, kterým se to nelíbilo. Požádali jsme vedení dopravního podniku, zda by to mohli přehodnotit,“ řekl předseda dozorčí rady Petr Židek (ODS). Není úplně jasné, o jakém většinovém požadavku mluví: v Liberci se cestujících poslední týden na tuto problematiku nikdo neptal a nekonalo se ani žádné referendum. ODS zastupuje v Liberci 8,38 % voličů.

Téma omezení nástupu předními dveřmi či naopak jeho uvolnění rozděluje cestující i manažery dopravních podniků v řadě měst. DPMLJ si od chystaného uvolnění pravidla kromě pohodlnějšího nástupu pro cestující sliboval i eliminaci zpoždění a lepší návaznost spojů.

„Problémy jsme evidovali převážně ve večerních hodinách na spojích zajíždějících do průmyslové zóny. Hromadný nástup cestujících končících ve směnách způsoboval zpoždění autobusů, které se přenášelo do návaznosti dalších spojů městské dopravy s odjezdem z Fügnerovy ulice,“ vysvětlil místopředseda představenstva Martin Pabiška.

Podobné dilema řešili před pěti lety například i v českobudějovické MHD. Experiment s nástupem pouze předními dveřmi ve večerních a nočních hodinách (20:00 až 4:00) ale zrušili, lidé nařízení stejně vesměs ignorovali. „Mnohdy se stávalo, že nástup předními dveřmi večer zdržoval odbavení cestujících a například návštěvníci města neznalí místních poměrů o této povinnosti někdy nevěděli. Zbytečně tak vznikaly komplikace, které nejsou v zájmu dopravce ani veřejnosti,“ zdůvodnil tehdy zrušení povinnosti manažer budějovického dopravního podniku Slavoj Dolejš.

[yop_poll id=“34″]

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ nástup předními dveřmi Top
38 komentářů