Lety Wizz Airu obslouží Boeingy ukrajinského SkyUpu, dopravce si pronajme tři stroje

Boeing ukrajinské letecké společnosti SkyUp Airlines na letišti v Oděse. Zdroj: Facebook.com - SkyUp AirlinesBoeing ukrajinské letecké společnosti SkyUp Airlines na letišti v Oděse. Zdroj: Facebook.com - SkyUp Airlines

Dosud tvořily flotilu Wizz Airu výhradně Airbusy, několik jich však musel dopravce kvůli problémům s motory dočasně odstavit.

Pasažéry letecké společnosti Wizz Air může při nastupování do letadla překvapit přistavené letadlo ukrajinského dopravce SkyUp. Maďarská nízkonákladová aerolinka si od něj na 12 měsíců pronajala formou leasingu i s posádkou celkem tři Boeingy 737-800NG. Bázovány budou ve Varšavě a Bukurešti. Informoval o tom Rynek Lotniczy.

Překvapením bude už samotný typ letounu, který cestující Wizz Airu v případě nasazení na jejich let sveze. Dosud totiž tvořily flotilu společnosti výhradně stroje evropského výrobce letadel Airbus. Jejich větší část však musel Wizz Air na začátku roku kvůli problémům s motory Pratt & Whitney PW1100G dočasně odstavit.

Parkování se týká asi čtyřicítky Airbusů A321neo. Jejich pohonné jednotky mezitím postupně míří na opravu. K odstavení se dopravce rozhodl využít například letiště v Bydhošti a Ostravě. Podle Rynku by měly problémy skončit v roce 2025, přičemž v té době již bude mít aerolinka dalších 40 nových letadel.

Ostravské letiště parkovištěm Wizz Airu. Letadla budou stát na Mošnově měsíce

Ukrajinská letecká společnost SkyUp i přes situaci na domácím nebi zůstává na zahraničním trhu nadále v provozu a stále se rozvíjí. Svá letadla pronajímá i s posádkami dalším společnostem, jako je tomu například v případě uvedené spolupráce s Wizz Airem. Organizuje také charterové či repatriační lety a dokonce se rozšiřuje. Předloni otevřela novou stanici traťové údržby pro šest letadel v Antalyi. Podobná stanice pro tři stroje funguje v Tallinnu.

Ukrajinský SkyUp vstupuje na trh EU. Registroval novou firmu na Maltě, získal potřebná povolení

Tagy SkyUp Ukrajina W6 Wizz Air
22 komentářů