Letový provoz v Evropě omezí stávka francouzských řídících provozu, z Prahy je zrušeno osm letů

Airbus A350-900 společnosti Air France. Foto: AirbusAirbus A350-900 společnosti Air France. Foto: Airbus

Podle Ryanairu by měla stávky řídících provozu řešit Evropská komise.

Provoz na evropském nebi zítra zkomplikuje další stávka francouzských řídící letového provozu. Zrušeno je přes tisíc letů, komplikace mohou nastat i u letů přes francouzský vzdušný prostor. Omezen se dotkne i spojení z Prahy.

Odboráři z odborového svazu řízení letového provozu SNCTA stávkují kvůli nejistotě kolem výplaty kompenzace vysoké inflace i nedostatečnému počtu zaměstnanců pro zajištění bezproblémového provozu. Stávkovat chtějí ještě jednou na konci září.

Stávkovat nebudou všichni. Francouzský úřad civilního letectví uvedl, že se zruší zhruba tisíc letů. Úřad již na počátku týdne požádal aerolinky, aby v pátek omezily svůj provoz. Největší francouzský dopravce – Air France – ruší 55 % letů na krátké vzdálenosti a zhruba desetinu dálkových letů.

Letiště Praha na Twitteru uvedlo, že je zrušeno osm letů z Prahy do Francie, situace se ale může ještě změnit.

Největší evropský letecký dopravce Ryanair musí zrušit zítra 420 letů. Většinou jde o spoje, které jen přes Francii přelétají. Podle Ryanairu je cestujícím nemožné vysvětlit, že musí kvůli další stávce rušit své plány. Vyzval proto Evropskou komisi, aby tyto stávky řešila.

Tagy air france francie Ryanair stávka
2 komentáře