Video: Jak vznikal unikátní klip s A350. Nebyl prostor pro improvizaci, říká režisér

Airbus A350 a letouny AlphaJet během natáčení ATHOS A350. Foto: Eric Magnan / Air FranceAirbus A350 a letouny AlphaJet během natáčení ATHOS A350. Foto: Eric Magnan / Air France

Letu předcházelo důkladné plánování.

Letecká společnost Air France představila další detaily o jednom z nejpůsobivějších leteckých videí letošního roku. To vzniklo ve spolupráci s francouzskou armádní akrobatickou skupinou Patrouille de France na počest kulatých výročí obou organizací.

Nový dokument ukazuje složitost příprav celého letu, ze kterého nakonec vznikl několik minut dlouhý klip. V hlavní roli účinkuje nejnovější Airbus A350-900 společnosti Air France a devět cvičných letounů AlphaJet provozovaných Patrouille de France. Francouzský dopravce letos slaví 90 let od založení, armádní akrobatická skupina oslaví 70 let příští rok.

Klip natáčel Eric Magnan (Airborne Films), který se na podobné záběry dlouhodobě zaměřuje. Záběry pocházely hlavně z kamer umístěných na letadlech Beech 1900D a TBM 700. Každý záběr byl dopředu plánován, aby nebyla jakkoliv ohrožena bezpečnost. „Nebyl žádný prostor pro improvizaci,“ říká Magnan.

Unikátní letecké video: A350 a 9 Alphajetů. Dvě francouzské ikony oslavily kulaté výročí

Hudbu od skladatele Augustina Saldjiana nahrál Pražský filharmonický orchestr.

Air France si pro video v září vybraly 22. letoun A350-900 ve flotile, který se k natáčení připojil během dodávacího letu z Toulouse do Paříže.

Natáčelo se ve výšce zhruba 2 500 metrů v oblasti Camargue. Filmování předcházely dlouhé přípravy i kvůli doprovodným letadlům, která let zachycovala. Samotný let pak trval 45 minut. Celá akce nesla název Athos A350.

Tagy A350 air france Patrouille de France
2 komentáře