Letiště zmodernizuje někdejší sídlo Českých aerolinií, plášť je v havarijním stavu

Budova APC na pražském letišti. Pramen: Letiště PrahaBudova APC na pražském letišti. Pramen: Letiště Praha

Od letošního ledna prochází na letišti velkou modernizací i sídlo vrcholového managementu zvané Bonbon.

Letiště Praha začalo s přípravou velké rekonstrukce známé elipsovité budovy APC, kterou si kdysi nechaly zbudovat jako své sídlo České aerolinie.

Letiště aktuálně vypsalo tendr na zpracování projektové dokumentace, předpokládaná cena (včetně autorského dozoru na stavbě) je 75 milionů korun.

„Záměrem je provést komplexní rekonstrukci budovy. Tedy provést celkovou výměnu opláštění budovy, obnovu interiéru a technologií budovy včetně zvýšení komfortu, efektivity zařízení a kapacity trvalých kancelářských míst,“ uvedla mluvčí letiště Klára Divíšková.

Po rekonstrukci by měla budova nadále sloužit zaměstnancům Letiště Praha. „Snahou bude centralizace většiny administrativy tam, kde to dává smysl, do jedné budovy. Dosud jsou tito zaměstnanci rozmístěni ve více budovách v areálu letiště,“ doplnila Divíšková.

Důvodem rekonstrukce je podle ní havarijní stav lehkého obvodového pláště, od roku 2021 jsou kolem budovy instalované ochranné prvky. Letiště také předpokládá, že s pomocí dotací sníží energetickou náročnost budovy, zavede systém využívaní srážkových vod nebo vybuduje dobíjecí stanici.

Budovu si začátkem století nechaly postavit jako své sídlo České aerolinie. Má osm nadzemních a jedno podzemní podlaží. V roce 2009 ji ale letecká společnost v rámci odvracení krachu prodala za 600 milionů letišti a v roce 2016 se definitivně odstěhovala jinam.

Předpokládaným termínem rekonstrukce jsou léta 2027 a 2028. V budově APC se nedávno dočasně zabydlel i vrcholový management letiště, který jinak tradičně přebývá v budově zvané Bonbon. Ten je součástí Terminálu 1 a nabízí nerušené výhledy na letištní plochy, ale od ledna rovněž prochází velkou rekonstrukcí.

Tagy budova APC letiště praha
14 komentářů