Letiště ve Vratislavi na 40 dní uzavřou, bude se rozšiřovat

Boeing 787 Dreamliner společnosti LOT Polish Airlines na vratislavském letišti. Zdroj: Facebook.com - Port Lotniczy WrocławBoeing 787 Dreamliner společnosti LOT Polish Airlines na vratislavském letišti. Zdroj: Facebook.com - Port Lotniczy Wrocław

Půjde o největší investici v historii vratislavského letiště a největší investici EU do letectví.

K nezvyklému kroku přistoupí v příštím roce 5. největší letiště v Polsku, Vratislav (Wrocław). Od 26. října do 4. prosince, tedy celých 40 dní, bude pro běžný letový provoz zcela uzavřeno. Důvodem jsou stavební práce na rozšíření, které začnou, zatím bez omezování leteckého provozu, letos v říjnu.

Práce rozplánované na nejbližších 26 měsíců budou zahrnovat vybudování nové stojánky pro 12 letadel kategorie C (Boeing 737 nebo Airbus A320), rychlé odbočky z ranveje, 2,5 kilometru dlouhé paralelní pojezdové dráhy, plochy pro odmrazování letadel a rekonstrukci současných pojezdových drah.

„Rozsah prací je velmi rozsáhlý. Aby byla zajištěna co nejvyšší úroveň bezpečnosti leteckého provozu na letišti a aby byla investice provedena efektivně, po mnoha analýzách a jednáních s leteckými společnosti a dalšími partnery padlo rozhodnutí přerušit v termínu od 26. 10. 2025 do 4. 12. 2025 letový provoz,“ napsalo letiště na Facebooku. Hlavním důvodem uzavírky je bezpečné napojení pojezdových drah na ranvej.

Hodnota investice dosahuje 377 milionů zlotých bez DPH (2,2 miliardy korun). Zhotovitelem bude firma Strabag. Půjde o největší investici v historii vratislavského letiště a největší investici Evropské unie do letectví. Z celkové částky totiž EU uhradí 175 milionů zlotých (1 miliardu korun).

„Nejde ani tak o milník v historii našeho letiště, je to generační skok. Díky naplnění ambiciózních plánů budeme schopni odbavit až dvojnásobek letadel,“ uvedl předseda správní rady Letiště Vratislav Karol Przywara.

Modernizace Letiště Vratislav Foto: Facebook Port Lotniczy Wroclaw

Modernizace Letiště Vratislav Foto: Facebook Port Lotniczy Wroclaw

Kromě dráhové infrastruktury by se měl ve Vratislavi v příštích letech rozšiřovat také terminál pro cestující. Půjde o samostatnou investici. V první etapě plánované na roky 2026 až 2028 by mělo podle dřívějších informací dojít k rozšíření, díky kterému má terminál dosáhnout kapacity asi osmi milionů pasažérů ročně. Jeho plocha se tím zvětší o přibližně 30 000 m². Do deseti let pak má přijít na řadu druhá etapa investice, která dále rozšiřuje terminál o novou část ve směru na západ, což má přinést další nárůst kapacity na finálních 10 milionů cestujících za rok.

V plánu je také stavba nového parkovacího domu pro 600 aut, věž pro řízení provozu na odbavovacích plochách či proměna dispozice současného terminálu.

Terminál vratislavského letiště projde rozšířením, kapacita vzroste na 10 milionů cestujících ročně

Tagy Letiště Vratislav Polsko Vratislav WRO Wroclaw
1 komentář