Letiště v říjnu prohloubilo úbytek cestujících, meziročně je jich o 93 procent méně

Embraer E-175 společnosti KLM v Praze. Foto: Letiště PrahaEmbraer E-175 společnosti KLM v Praze. Foto: Letiště Praha

Nejvíce cestujících letělo v říjnu do Tuniska. Hranice čtyř milionů pasažérů za rok začíná být letos nedostižná.

Říjnové omezení volného pohybu osob a druhá vlna pandemie koronaviru se výrazně promítly do provozních statistik Letiště Praha. Za celý říjen letiště odbavilo jen 115 tisíc cestujících, což je meziroční pokles o 92,7 % .

Vyplývá to z dnes zveřejněných statistik na stránkách letiště. Za celý rok odbavilo letiště 3,497 milionu lidí, o 77 % méně než před rokem. Při současném propadu se začíná jevit jako nereálné i překonání hranice čtyř milionů cestujících za rok. V meziměsíčním porovnání spadl počet cestujících v porovnání se zářím o 52 %.

Výrazně kleslo i obsazení letadel: u pravidelných spojů bylo na palubě každého letu v průměru 50 lidí, ještě v září to bylo 67 cestujících. Různá opatření mění i pořadí destinací, kam se létá. Na prvních dvou místech zůstaly Amsterdam a Paříž, třetí je tuniská Djerba. Do první patnáctky se vešlo i tuniské letiště Enfidha. Tunisko bylo v říjnu jednou z mála zemí, kam šlo cestovat bez omezení. Z Česka tak letělo do Tuniska více lidí než do Velké Británie.

Jediné dvě dálkové linky v Praze dál zjevně trpí velkým nedostatkem cestujících. Spojení Emirates do Dubaje a Qatar Airways do Dauhá se ani v říjnu nedostalo do první patnáctky destinací s nejvíce cestujícími.

Letiště volá po jednotných podmínkách i rychlých testech

„Aktuálně mohou cestující využít z Letiště Václava Havla Praha přímá letecká spojení do téměř 30 destinací, která zajišťují přibližně dvě desítky dopravců,“ řekla mluvčí Letiště Kateřina Pavlíková. V listopadu se v Praze nově objevila vnitrostátní linka LOT Polish Airlines do Ostravy. Air Cairo navýšilo počet letů do Hurghady na dva týdně.

Letiště Praha podobně jako celý letecký sektor volá po společném postupu evropských států ve věci společných a jednotných podmínek pro vycestování napříč celou Evropou. „Cílem je zavedení jednotného evropského protokolu testování, který nahradí povinnou karanténu. Tím se za předpokladu existence rychlých a cenově dostupných testů odstraní největší stávající překážka pro cestování do zahraničí, což přispěje nejen k obnovení letecké dopravy, ale také nastartování celé ekonomiky,“ řekl Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha a nově zvolený člen Rady ředitelů ACI Europe.

Tagy letiště praha statistiky přepravených cestujících
26 komentářů