Letiště v Hongkongu nevydrželo ani dnes celý den v provozu, po dopoledním chaosu zavřelo

Letiště v Hongkongu. By Wylkie Chan - Wylkie Chan, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11251117Letiště v Hongkongu. By Wylkie Chan - Wylkie Chan, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11251117

Hongkongské letiště dnes kvůli pokračujícím protestům již druhý den po sobě zrušilo všechny zbývající odlety. S odkazem na letištní správu

Hongkongské letiště dnes kvůli pokračujícím protestům již druhý den po sobě zrušilo všechny zbývající odlety. S odkazem na letištní správu o tom informovala agentura AP, přičemž změna se týká všech letů, jež do 16:30 místního času (10:30 SELČ) nezačaly s odbavováním. Na letiště se vrátily tisíce demonstrantů, kvůli kterým letištní správa zrušila všechny lety už v pondělí. Provoz byl dočasně obnoven dnes brzy ráno, i přesto se odlety a přílety uskutečňovaly mimo pravidelný čas a stovky jich byly zrušeny.

Dav v černém oblečení nejdříve zaplnil příletovou halu, poté se mu i přes přítomnost policie podařilo dostat do míst pro odbavení pasažérů a k odletům. Zablokoval také jeden z příchodů k pasové kontrole a cestující se přes aktivisty nemohli dostat k letadlům. Místní úřady veřejnosti vzkázaly, aby se na letiště raději nevydávala, aerolinky doporučily klientům, aby si rezervovali letenky na jiné dny.

Aktivisté se z velké části usadili na podlahu letiště. V rukou drží protivládní transparenty a plakáty, které jsou určeny pro cestující z kontinentální Číny i ze zbytku světa. „Demokracie je dobrá,“ píše se na jednom z nich, na dalších se omlouvají cestujícím za způsobené obtíže.

Aktivisté na letišti protestují již pátý den. Od pondělí vyjadřují nesouhlas i proti násilí, jehož se policie o víkendu dopustila na demonstrantech. Část z nich má obvazy nebo pásky přes oko jako vyjádření solidarity s mladou ženou, kterou během protestů do oka zasáhl gumový projektil. Policie je z blízka střílela do davu, na některých místech v neděli použila i slzný plyn.

OSN dnes hongkongské úřady vyzvala, aby víkendové protesty řádně prošetřily. Ze záběrů totiž podle organizace vyplývá, že bezpečnostní složky slzný plyn pálily do přeplněných a uzavřených prostor, což odporuje mezinárodním úmluvám.

Hongkongská správkyně Carrie Lamová, která se v posledních týdnech k největší politické krizi za desítky let příliš nevyjadřuje, dnes prostřednictvím médií vyzvala obyvatele ke klidu a prohlásila, že násilnosti ze strany demonstrantů uvrhly Hongkong do stavu „paniky a chaosu“. „Hongkong jako otevřené, svobodné, velmi tolerantní a ekonomicky stabilní město pocítí těžké rány…Zotavení může trvat dlouho,“ řekla správkyně, které mnozí vyčítají, že chce posílit kontrolu Číny nad ostrovem.

K problematice čínsko-hongkongských vztahů se dnes vyjádřil i Chris Patten, poslední správce území z doby, kdy byl Hongkong ještě pod britskou nadvládou. Podle něj by čínská intervence byla katastrofou. Hongkong se vrátil pod správu Číny v roce 1997, město má ovšem vlastní právní řád.

ČTK

Tagy letiště Hongkong
1 komentář