Hongkongské letiště obnovuje provoz, lety jsou beznadějně obsazeny a mají zpoždění

Letiště v Hongkongu. By Wylkie Chan - Wylkie Chan, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11251117Letiště v Hongkongu. By Wylkie Chan - Wylkie Chan, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11251117

Hongkongské mezinárodní letiště dnes obnovuje provoz po pondělní odstávce související s demonstracemi prodemokratických aktivistů. Odlety a přílety však probíhají mimo

Hongkongské mezinárodní letiště dnes obnovuje provoz po pondělní odstávce související s demonstracemi prodemokratických aktivistů. Odlety a přílety však probíhají mimo pravidelný čas a zrušeny byly stovky letů, informovala agentura Reuters. Správkyně Hongkongu Carrie Lamová, jejíž odstoupení protestující požadují, vyzvala ke klidu. Demonstranti hodlají dnes v protestech pokračovat a upozornit i na násilí, kterého se na nich dopustili během víkendových zásahů policisté.

Protesty požadující demokratizaci Čínou spravovaného ostrova probíhaly na letišti čtyři dny, což v pondělí přimělo vedení terminálu zrušit veškeré neodbavené lety. Dnes ráno letiště oznámilo postupné obnovování provozu, některé aerolinky však stále ruší své lety a většina z těch odbavovaných je zcela obsazena. Podle Reuters jen místní letecká společnost Cathay zrušila na 200 letů a i další aerolinky doporučují klientům, aby si rezervovali letenky na jiné dny.

Lamová, která se v posledních týdnech k největší politické krizi za desítky let příliš nevyjadřuje, dnes prostřednictvím médií vyzvala obyvatele ke klidu a prohlásila, že násilnosti ze strany demonstrantů uvrhly Hongkong do stavu „paniky a chaosu“. „Hongkong jako otevřené, svobodné, velmi tolerantní a ekonomicky stabilní město pocítí těžké rány…Zotavení může trvat dlouho,“ řekla správkyně, které mnozí vyčítají, že chce posílit kontrolu Číny nad ostrovem.

Demonstranti dnes hodlají opět vyjít do ulic. Jednou z lokalit, kde budou protestovat, je prostranství před nemocnicí Prince z Walesu, kde chtějí upozornit na násilí, kterého se při víkendových demonstracích dopustila policie.

Bezpečnostní složky použily slzný plyn v přeplněné vlakové stanici a také do davu zblízka střílely gumovými projektily. Jeden z nich zasáhl do obličeje mladou medičku, což mezi aktivisty vyvolalo hlasité odsudky. Podle lékařů je žena v nemocnici a hrozí, že přijde o oko, což sloganem „oko za oko“ a páskami přes oko připomínali i lidé demonstrující v pondělí na letišti. Hongkongská policie uvedla, že incident vyšetřuje a zjišťuje, zda ženu opravdu zasáhli policisté.

O rostoucím napětí mezi Hongkongem a Pekingem svědčí podle médií fakt, že Čína v pondělí konstatovala, že se na demonstracích objevily „zárodky terorismu“.

Protesty v bývalé britské kolonii vyvolala snaha zabránit přijetí zákona navrženého Lamovou, který měl umožnit vydávání trestně stíhaných lidí do pevninské Číny. Poté, co správkyně návrh stáhla, přerostly demonstrace ve snahu vymoci si demokratické reformy.

ČTK

Tagy letiště Hongkong
1 komentář