Letiště Praha znovu míří k rekordu, za čtvrtletí odbavilo přes tři miliony cestujících

B737, Letiště Václava Havla Praha, foto: Letiště PrahaB737, Letiště Václava Havla Praha, foto: Letiště Praha

Letištěm Václava Havla prošly za první tři měsíce roku poprvé více tři miliony cestujících, konkrétně se počítadlo zastavilo na čísle

Letištěm Václava Havla prošly za první tři měsíce roku poprvé více tři miliony cestujících, konkrétně se počítadlo zastavilo na čísle 3,057 milionu. Meziročně to znamená přírůstek 12,4 procenta (338 tisíc cestujících).

„Přispěly k tomu novinky jako je přímá pravidelná linka do Kataru, nabídka více spojů do oblíbených evropských destinací, například Barcelony, Budapešti nebo Madridu, ale i navyšování kapacit na již stávajících tratích,“ napsalo letiště v tiskové zprávě.

Nejnavštěvovanější zemí podle počtu cestujících byla Velká Británie, kam směřoval přibližně každý sedmý cestující. Na druhém místě je Itálie následovaná Ruskem. Největší nárůst zájmu ovšem zaznamenalo letiště u Španělska (přes 63 pct.).

Z konkrétních destinací se na první místo dostala Moskva, druhý je Amsterdam, na třetí místo (z loňského prvního) spadlo pařížské letiště Charlese de Gaulla. Nejvíce cestujících ale přibylo na linkách do Barcelony (+69 pct.), na londýnské letiště Stansted (+45,8 pct.) a do Budapešti (+18,4 pct.).

Meziroční nárůst zaznamenala také nákladní doprava. Objem přepraveného nákladu se v prvním čtvrtletí zvýšil o 8,3 procenta na více než 19 tisíc tun. Růst ovlivnily zejména dálkové linky, které jsou nákladem doplněny.

Za celý loňský rok Letiště Praha zvýšilo počet odbavených cestujících o 17,9 procenta na rekordních 15,415 milionu. Pro letošek vedení letiště odhaduje celoroční růst na deset procent.

Tagy cestující čtvrtletí letiště praha
2 komentáře