Letiště Praha může čerpat od tří bank až sedm miliard korun

Jiří Pos (vlevo) podepisuje s bankéři úvěr na sedm miliard. Pramen: Letiště PrahaJiří Pos (vlevo) podepisuje s bankéři úvěr na sedm miliard. Pramen: Letiště Praha

Peníze nejsou vázány na konkrétní projekt, letiště mluví o posílení finanční stability v době pandemie.

Vedení Letiště Praha dnes uzavřelo se zástupci sdružení tří bank rámcovou smlouvu na čerpání úvěru až do výše sedm miliard korun. Peníze nejsou vázány na konkrétní projekt, letiště mluví o posílení finanční stability v době pandemie a po ní. Bankovní konsorcium, které zvítězilo v tendru, tvoří ČSOB, Všeobecná úvěrová banka a Raiffeisenbank.

„Podmínky úvěru jsou nadstandardní. Vzhledem k postavení společnosti Letiště Praha, její dlouhodobé finanční stabilitě, vysokému ratingu a velkému zájmu věřitelů o výběrové řízení získává tímto společnost vysoce výhodné podmínky financování, které bude moci v budoucích letech využít v případě potřeby na provoz i na investice,“ uvedl předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos. Úvěrová linka je ohraničena rokem 2024.

„Jsme rádi, že Letiště Václava Havla Praha klade v investicích velký důraz na udržitelnost, dekarbonizaci a ekologii, což je v souladu s dlouhodobou filozofií skupiny ČSOB,“ doplnil Ján Lučan, člen představenstva ČSOB zodpovědný za vztahové bankovnictví.

Covidová nákaza výrazně narušila investiční plány Letiště Praha. Prioritou i nadále zůstává nová ranvej, naopak od stavby nového terminálu letiště zatím upustilo.

Zatímco v roce 2019 letištěm prošlo téměř 18 milionů cestujících a investice měly jít z vlastních zdrojů, loni počet cestujících klesl na 3,7 milionu a letos to bude podle Pose podobné. K vyrovnanému hospodaření přitom letiště potřebuje alespoň 8 milionů pasažérů. Už koncem loňského roku si letiště půjčilo miliardu.

Tagy Jiří Pos letiště praha úvěr
5 komentářů