Letiště Praha má vést jeho bývalý šéf Jiří Pos, vyhrál výběrové řízení

Cestující na Letišti Václava Havla. Foto: Letiště PrahaCestující na Letišti Václava Havla. Foto: Letiště Praha

Stávající šéf karlovarského letiště podle ministerstva splňuje nejlépe předpoklady pro vedení.

Ministerstvo financí doporučilo jako nejvhodnějšího kandidáta na post člena představenstva Letiště Praha Jiřího Pose. Z šesti kandidátů byl podle hodnotící komise nejlepší. Ministerstvo to oznámilo v tiskové zprávě. Letiště Praha je od konce června bez svého šéfa, Václavu Řehořovi skončila smlouva.

Všichni kandidáti měli předložit svoji strategii, co dál s letištěm. „Komise jako nejvhodnějšího uchazeče vyhodnotila Jiřího Pose, který je dlouholetým vrcholovým manažerem s příslušným odborným vzděláním a celoživotními profesními zkušenostmi v oblasti letectví. Jeho nominace nyní bude v souladu s nominačním zákonem standardně předložena k projednání Výboru pro personální nominace při Úřadu vlády,“ řekl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. Pos aktuálně vede karlovarské letiště, kde je však domluven, že může odejít na Ruzyň.

Jiří Pos

Jiří Pos

O Posově  přihlášce do výběrového řízení informoval v červnu jako první deník Zdopravy.cz. Z Letiště Praha odešel v roce 2014. „Mám své vize, jakým směrem by se mělo Letiště Praha i celý letecký obor v Česku rozvíjet,“ řekl Pos, který aktuálně působí jako jednatel Letiště Karlovy Vary. Jeho majitelem je Karlovarský kraj, Pos s jeho představiteli podle svých slov kandidaturu konzultoval. „Mám jejich podporu,“ dodal.

Pos spojil celou svoji kariéru s letectvím. Absolvent oboru letadlová technika na ČVUT pracoval od roku 1986 v ČSA, kde byl od roku 2003 viceprezidentem pro pozemní provoz. Od roku 2006 působil ve vedení Letiště Praha, od roku 2011 jako jeho předseda představenstva. V roce 2014 odešel a stal se členem představenstva Českého aeroholdingu, kde po pár měsících skončil.

Mezi kandidáty byl dosavadní šéf Václav Řehoř nebo někdejší šéf ČSA Antonín Jakubše.

Tagy Jiří Pos letiště praha ministerstvo financí
22 komentářů