Letiště Praha čekají obří investice, stát ale po něm bude chtít dál dividendy. Ročně odtékají miliardy

Přistání na dráhu 06/24. Foto: Letiště PrahaPřistání na dráhu 06/24. Foto: Letiště Praha

Letiště Praha tento týden představilo velký investiční plán na své rozšíření, který počítá s investicemi ve výši 30 miliard korun. 

Letiště Praha tento týden představilo velký investiční plán na své rozšíření, který počítá s investicemi ve výši 30 miliard korun.  Ministerstvo financí jako stoprocentní akcionář ale nepočítá s tím, že by kvůli investicím zastavilo odtok zisku ve formě dividend do státní kasy, aby letišti umožnilo rozvoj financovat více z vlastních zdrojů

„Ministerstvo financí předpokládá, že společnost bude vyplácet dividendy i v dalších letech, o jejich výši se však bude rozhodovat až v dalších letech,“ řekl mluvčí ministerstva Jakub Vintrlík.

Miliardové zisky Letiště Praha se staly v posledních letech zajímavým zdrojem příjmů státního rozpočtu. Loni si ministerstvo vytáhlo z Letiště Praha 2,923 miliardy korun, zisk byl přitom 3,6 miliardy korun. V roce 2016 si tehdy ještě z Českého aeroholdingu stát nechal vyplatit dividendu 2,4852 miliardy korun, i když vedení firmy navrhlo původně výplatu jen 503 milionů korun. Státu tak šel do kasy téměř celý zisk.

„Výše dividendy byla stanovena s ohledem na cashflow i rating společnosti. Při rozhodování o výši dividendy byla vzata do úvahy i poměrně vysoká částka nerozděleného zisku společnosti,“ vysvětlilo tehdy ministerstvo financí, proč z firmy vysálo tolik peněz.
Podle Vintrlíka není stále rozhodnuto, jak vysokou dividendu bude ministerstvo požadovat z loňského zisku.

Pro Letiště Praha může jít ale o klíčový údaj, který bude mít i vliv na jeho budoucí zisky. Pokud si bude muset půjčovat na rozvoj peníze, sníží se mu i zisk.

Letiště Praha investuje do roku 2028 více než 30 miliard korun. Z toho zhruba 16 miliard půjde na rozšíření Terminálu 2 a souvisejících staveb, dalších 15 miliard spolkne nová ranvej

 

Tagy letiště praha ministerstvo financí
57 komentářů