Letiště Ostrava zaznamenalo prudký úbytek cestujících, odbavilo nejvíce zboží v historii

Boeing 767 společnosti Uzbekistan Airways. Foto: Letiště OstravaBoeing 767 společnosti Uzbekistan Airways. Foto: Letiště Ostrava

Ostravské letiště očekává za loňský rok ztrátu 60 milionů korun.

Letiště Ostrava loni odbavilo 37 709 cestujících, o 88 % méně než v roce 2019. Velký pokles osobní dopravy ale částečně kompenzovala nákladní letecká doprava. Objem odbaveného zboží stoupl meziročně o 70 % a dosáhl nejvyšší hodnoty v historii mošnovského letiště.

Pokles počtu cestujících je očekávaný: dopady pandemie Covid-19, která přinesla velký propad počtu cestujících na všech letištích. Covid-19 ale může částečně i za jiný extrém: rekordní výsledek u nákladní dopravy. O výsledcích dnes informoval Letiště Ostrava v tiskové zprávě.

Letiště Ostrava loni přišlo o spojení s Londýnem, zavedlo naopak novou linku do Varšavy, v závěru roku i dočasně do Prahy. V nákladní dopravě pomohl letišti import zdravotnického materiálu při první vlně pandemie. V září byla otevřena pravidelná nákladní linka UPS do Kolína nad Rýnem, která doplnila už dříve zavedené lety do Lipska a Číny.

Celkově bylo na ostravském letišti odbaveno 14 228 tun nákladu, což je 70% nárůst oproti předchozímu roku. „Jsem hrdý na zaměstnance letiště, kteří zvládli tento těžký rok. Rok 2020 byl pro celý letecký průmysl katastrofální. Rok 2020 byl pro celý letecký průmysl katastrofální. Přesto se nám podařily dílčí úspěchy, jako je rekordní počet odbaveného nákladu nebo zahájení leteckého spojení s hubem ve Varšavě. Stejně jako všem letištím, tak i nám výrazně vypadly příjmy, zejména z letního provozu, očekáváme proto ztrátu zhruba kolem 60 milionů korun,“ uvedl Jaromír Radkovský, generální ředitel Letiště Ostrava,

Z Ostravy by letos měla nově začít linka SkyUp Airlines do Kyjeva, podle letiště dojde v dubnu i k obnovení linky do Londýna s Ryanairem. V rezervačním systému dopravce zatím není.

Tagy Letiště Ostrava OSR
29 komentářů