Letiště Ostrava skončilo opět ve ztrátě, kraj do něj nalije dalších 55 milionů

Boeing 737-800 v Ostravě. Foto: Letiště OstravaBoeing 737-800 v Ostravě. Foto: Letiště Ostrava

Moravskoslezský kraj se rozhodl zvýšit základní jmění Letiště Ostrava o 55 milionů korun. Do své firmy pošle částečně peníze, část

Moravskoslezský kraj se rozhodl zvýšit základní jmění Letiště Ostrava o 55 milionů korun. Do své firmy pošle částečně peníze, část navýšení zaplatí vkladem pozemků pod budovami.

Navýšení základního jmění o 54,781 milionů korun vyplývá z dokumentu zveřejněného v registru smluv. Moravskoslezský kraj je jediným akcionářem letiště, které se marně snaží o větší příliv pravidelných linek, nově chce za více než 200 milionů korun dotovat provoz linek na některá velká evropská letiště.

Celkem 34 milionů korun z navýšení základního jmění připadá na finanční vklad. „V případě peněžitého vkladu je potřeba zvýšení finančních aktiv společnosti s ohledem na realizovanou významnou investici do modernizace energetiky na letišti ze strany společnosti,“ vysvětlila finanční injekci mluvčí kraje Nikola Birklenová. Nepeněžitý vklad znamená vložení pozemků pod budovami do majetku Letiště Ostrava. „Jde o scelení vlastnictví pozemků a budov,“ dodala Birklenová.

Kraj na letiště doplácí různými způsoby. Na letišti, kde většinu cestujících tvoří právě obyvatelé kraje, platí například reklamu na to, aby lidé navštívili Moravskoslezský kraj.

Letiště Ostrava o loňském roce mluví jako o nejúspěšnějším v historii, když odbavilo celkkem 378 tisíce cestujících, o 16 % více než v roce 2017. Firma snížila ztrátu na 8,2 milionu korun při tržbách 193 milionů korun. „Rok 2018 byl velmi úspěšný,“ konstatoval předseda představenstva Letiště Ostrava Jaromír Radkovský ve výroční zprávě.

Tagy Letiště Ostrava Moravskoslezský kraj
82 komentářů