Moravskoslezský kraj platí miliony za reklamu na svém letišti

Terminál Letiště Ostrava. Foto: Letiště OstravaTerminál Letiště Ostrava. Foto: Letiště Ostrava

Téměř osm milionů korun zaplatí Moravskoslezský kraj za to, že na ostravském letišti bude cestující lákat k návštěvě kraje. Kraj

Téměř osm milionů korun zaplatí Moravskoslezský kraj za to, že na ostravském letišti bude cestující lákat k návštěvě kraje. Kraj si na letišti, které mu patří, pronajal desítky reklamních ploch od okenních fólií až po vozíky pro zavazadla na celý rok. 

Podle údajů v registru smluv zaplatí kraj celkem 7,8 milionu korun za tuto reklamu za rok. Kraj odmítá, že by šlo o skryté financování letiště. Oproti poslednímu kontraktu ve stejném rozsahu jde o navýšení o více než půldruhého milionu korun.

Smyslem reklamy kraje na Letišti Leoše Janáčka Ostrava je přiblížit Moravskoslezský kraj návštěvníkům ze zahraničí i jiných krajů ČR. Tato forma reklamy cílí na turisty, ale i na cestující, kteří míří za obchodem nebo na služební cesty, ať už na schůzky nebo konference,“ řekla mluvčí kraje Nikol Birklenová.

Do Ostravy míří aktuálně jen linky z Londýna a Bergama a lety z Prahy, jinak jsou všechny lety na charterových spojích pro klienty cestovek z Česka k moři. „Sdělení na reklamních plochách se v průběhu roku budou měnit co do propagovaných akcí i atraktivit, a to v závislosti na turistické sezóně. Ve výsledku tak může návštěvníka přimět k návštěvě více akcí, než původně plánoval, případnému prodloužení pobytu nebo opakované návštěvě kraje,“ dodala Birklenová.

Cena je podle ní stanovená podle platného ceníku Letiště Ostrava. Mluvčí odmítla, že by šlo o skryté financování letiště, které jen loni prodělalo přes 15 milionů korun a marně hledá cestu k tomu, aby přilákalo další linky. „Tato forma reklamy má význam pro většinu segmentů v cestovním ruchu, ať už se jedná o leisure segment, business či MICE. Jedná o cílenou propagaci Moravskoslezského kraje, která má prokazatelný pozitivní dopad na jeho návštěvnost, nejde tak o formu skrytého financování společnosti Letiště Ostrava,“ tvrdí Birklenová.

Letiště Ostrava dosud za letošní rok nevydalo žádné statistiky o počtu cestujících, nereagovalo ani na dotazy Zdopravy.cz.

Tagy Letiště Ostrava Moravskoslezský kraj
12 komentářů