Letem Českem: Prase v bývalém vepříně aneb muzeum veteránů v Radovesnicích

Muzeum veteránů, motocyklů a traktorů Radovesnice. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum veteránů, motocyklů a traktorů Radovesnice. Foto: Vlastimil Kučera

Bohumil Vokál původně chtěl pár veteránů ukazovat jen známým a obchodním partnerům. Nakonec vzniklo muzeum.

Po roční přestávce se opět vracíme k seriálu Letem Českem, v kterém Vlastimil Kučera představuje často nepříliš známá muzea s dopravní tématikou. Tentokrát do muzea veteránů v Radovesnicích II u Kolína. 

Všechno to začalo 5.července 2010. To datum si Bohumil Vokál pamatuje přesně. Právě tehdy ho napadlo mít vlastní sbírku veteránů. V té době už měl několik traktorů a motocyklů. Původně je chtěl ukazovat pouze známým a obchodním partnerům. Proč ale nerozšířit obzory i dalším zájemcům?

Prase v bývalém vepříně

Expozici umístil její majitel do původně zemědělského statku. Tohle místo si nevybral náhodou. Přesně tady totiž strávil část svého života. „A tady je hlavní část muzea,“ říká vitální muž. „Původně tu byl vepřín.“ S nadsázkou bych mohl napsat, že původní obydlí pro vepře se nezapře. I teď je tu totiž několik prasat. Tentokrát jde ale o skútry ČZ 175/502, kterým Češi jednoduše vymysleli přezdívku. Vidět je tu můžete hned v několika modifikacích.

A teď ruku na srdce – kdo z nás mužů nechtěl mít v dospívání Jawu 50 „Mustang“ s kapotáží? Prohlížím si ji a čtu informace na popisce. Jde o stroje, které se vyvážely do Velké Británie s přívlastkem – Super Sport.

A další výjimečný exemplář: Bílý motocykl se zlatou linkou. ČZ 500 Vatikán z roku 1938, opředený legendou. Ale jak říká klasik: Proč kazit dobrou historku pravdou, když příběh s nádechem tajemství a dobrodružství je daleko zajímavější? Možná právě tento příběh bude důvodem, proč do Radovesnic II., domu č.p. 110, vyrazit na výlet.

A až budete stát u motocyklu s katalogovým číslem čtyřicet, tak i jemu věnujte pár minut navíc. Jde totiž o úplně první muzejní stroj .„Tuto ČZ 125/473 jsem koupil v roce 1969. Jako úplně novou. A vidíte, v té době ta motorka netušila a ani já, že se jednou dostane do muzea,“ vypráví Vokál.

Motorka nejen na pláž

Nejen děti pak v muzeu zaujme stojící sytě žlutý motocykl Rokon Trial Breaker. Určený do těžkého terénu nebo jako tzv. plážové přibližovadlo. Z toho důvodu nemá klasické motocyklové pneumatiky, ale pneumatiky daleko širší. Každé kolo je navíc poháněno zvlášť.

„A tohle jsou také původní exempláře mé sbírky,“ ukazuje Vokál hned na několik tmavozelených traktorů se žlutými doplňky. Jsou zde americké John Deere, Fordy, německé Kramery i Porsche. Nechybí ani tuzemská značka Zetor. A schválně: Najdete typ tohoto traktoru pro sady a vinice? Rozvor kol je menší, než má standardní Zetor.

Z bývalého socialistického bloku tu je i polský Ursus nebo východoněmecké GT 124 a RS 09.Řada pamětníků si tu oživí vzpomínky na traktory s motorem vzadu, které jsou s přední nápravou jakoby spojeny „traverzou.“

V muzeu plném techniky je příjemné nakouknout i do vestaveb dílen z minulého století. Truhlářská, kolářská, strojně zámečnická, kovářská, bednářská…

Určitě se běžte podívat i do nově zrekonstruované sýpky. Jak se praví v jednom českém klasickém filmu – abyste věděli, do čeho jdete. Exponáty jsou sice z doby minulé, ale i doba dávná se může změnit v blízkou budoucnost. Vzpomenete si na pluh, tažený zvířecí nebo lidskou silou. Na valchu na praní prádla, nebo žehličku nahřívanou uhlíky. Vše dokreslují zdařilé zvětšeniny původních fotografií zapůjčené ze Zemědělského Muzea v Praze. A vy si najednou uvědomíte, jak se žilo bez drahých energií. Třeba před sto lety na venkově.

Otevírací doba

Prázdniny – červenec, srpen: každý den10:00 – 16:00 hodin
Září, říjen: soboty a neděle a státní svátky 28. září a 28. října 10:00 – 16:00 hodin
Prosinec: 27. a 28. prosince 10:00 – 16:00 hodin

Základní vstupné

Dospělá osoba a děti nad 15 let: 140 Kč
Děti do 15 let: 70 Kč
Děti do 6 let: zdarma

Rodinné vstupné

2 osoby nad 15 let a 1 dítě do 15 let 280 Kč
1 osoba nad 15 let a 1 dítě do 15 let 160 Kč
další dítě do 15 let 50 Kč

Vstupenky je možné zakoupit jako dárek. Platby pouze v hotovosti.

Muzeum veteránů, motocyklů a traktorů Radovesnice. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum veteránů, motocyklů a traktorů Radovesnice. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum veteránů, motocyklů a traktorů Radovesnice. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum veteránů, motocyklů a traktorů Radovesnice. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum veteránů, motocyklů a traktorů Radovesnice. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum veteránů, motocyklů a traktorů Radovesnice. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum veteránů, motocyklů a traktorů Radovesnice. Foto: Vlastimil Kučera
Tagy Letem Českem motocyklů a traktorů Radovesnice Muzeum veteránů
2 komentáře