Letem Českem: Z malého kina do celého světa aneb Letecké muzeum v Deštné

Letecké muzeum Deštná. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Deštná. Foto: Vlastimil Kučera

Místní Klub historie letectví se věnuje především druhé světové válce, přesněji letecké bitvě nad Jindřichovým Hradcem.

Po roční přestávce se opět vracíme k seriálu Letem Českem, v kterém Vlastimil Kučera představuje často nepříliš známá muzea s dopravní tématikou. Tentokrát se vypravil do Leteckého muzea v Deštné. 

Klub historie letectví v Jindřichově Hradci našel útočiště v městečku Deštná. Z bývalého kina vybudoval expozici, která se věnuje historii československého letectví. Klub se zaměřuje především na druhou světovou válku, najdeme tu ale i artefakty z první republiky a poválečného období.

Bílé šaty z roku 1949 ušité na slavnostní věneček v tanečních. I tak může začít návštěva Leteckého muzea v Deštné. Jsou totiž z padákového hedvábí. Komu padák za druhé světové války sloužil, není jasné. A není ani jasné, kdy a kde byl později objeven. Vy ale netradiční exponát objevíte hned vedle pokladny.

Vedle šatů je velká oranžová šipka, která směruje na strop místnosti. Právě na něm najdete půdorys křídla bombardéru B 24 „Liberator“ v měřítku 1:1. Ten končí až ve vedlejším prostoru částí krytu pumovnice, tzv. roletky. Tento typ bombardéru nás bude provázet skoro celým muzeem.

V expozici si můžete prohlédnout i list vrtule, stejně jako řadu drobných předmětů. Jak ale skutečný „Osvoboditel“ vypadal, můžete vidět na fotografiích nebo přímo na zmenšeném modelu.

Připomínka boxera

Místní Klub historie letectví se totiž věnuje především druhé světové válce, přesněji letecké bitvě nad Jindřichovým Hradcem. Vladislav Burian, předseda klubu, tu kolem sebe soustředil partu nadšenců, díky kterým si tuto expozici můžete prohlédnut. „Jsem sice předseda, ale je to jen taková formalita. U nás si na nic nehrajeme,“ říká historik a archeolog v jedné osobě.

Muzeum se vejde do několika místností. Tematicky je rozdělené na druhou světovou válku a dobu poválečnou. Vyplatí se procházet pomalu a pročítat jednotlivé popisky – především v místnosti s tlumeným světlem. Díky ní se přenesete na vojenský hřbitov v Brookwoodu ve Velké Británii. Na stěnách můžete číst v seznamu padlých československých letců.

Najdete v něm i jméno Vilém Jakš. Prvorepublikový boxer a střelec u 311. bombardovací perutě byl volnou předlohou pro film Pěsti ve tmě. Do tváře boxera můžete pohlédnout prostřednictvím fotografie v knize Za hroby se lvy. Kniha s podtitulem Po stopách osudů československých válečných letců padlých v letech 1939–1945 opravdu zaujme. Má dva svazky, je dílem místního klubu a můžete si ji zde koupit.

Malá připomínka: Vilém Jakš se nevrátil z patroly nad Biskajským zálivem. Právě s letadlem B 24 „Liberator,“ jehož obrys křídla najdete na stropě za pokladnou.

Další unikát muzea? Třeba tlaková kyslíková nádoba ze Spitfire Mk. V B, důstojnický cestovní kufr nebo fragmenty – jak jinak – z bombardéru B 24 s kódovým označením PP-Y, který havaroval na Orknejských ostrovech.

Je tu i motor z Messerchmitt Bf 109 K-4. Nebo zbytky proudového motoru z Messerchmitt 262. Ten najdete hned vedle motoru RD-45F, který se montoval do MiG 15. Takže můžete srovnat německou druhoválečnou školu se sovětskou poválečnou. Zajímavé je i vystřelovací sedadlo z SU-7. A podívejte se i na text „Letoun 1561“, který pod hlavičkou Federálního ministerstva národní obrany schválil Jozef Remek, otec prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka.

Ale abychom nekončili prohlídku jen válečnými stroji, věnujte svůj čas i „Nebeské bleše Petra Šlechty“. Zalétána v roce 2006, s motorem z Trabantu, tlumič výfuku – polní láhev z první světové války. Stroj byl sestaven v bytě, tak je aspoň napsáno na popisce. No řekněte, nestojí to za vidění?

A protože jsme v budově bývalého kina, můžete tu zhlédnout i několik dokumentů. Sedačky tu totiž letečtí nadšenci nechali.

Letecké muzeum Deštná

Náměstí Míru 61, 378 25 Deštná
Mobil průvodce: 721 415 581

Otevírací doba:

Duben: pouze sobota a neděle (10:00–16:00) pouze po předchozí telefonické dohodě!
Květen, červen, září: od úterý do neděle (mimo pondělí) 11:00–17:00 hodin
Červenec, srpen: od úterý do neděle (mimo pondělí) 09:30–17:00 hodin
Vstupné: dospělí 50 Kč, děti a důchodci 30 Kč

Vlastimil Kučera

Letecké muzeum Deštná. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Deštná. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Deštná. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Deštná. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Deštná. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Deštná. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Deštná. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Deštná. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Deštná. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Deštná. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Deštná. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Deštná. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum Deštná. Foto: Vlastimil Kučera
Tagy Letecké muzeum Deštná Letem Českem
1 komentář