Letem Českem: NDR pod hradem Hazmburk. Simson Muzeum Žabovřesky nad Ohří

Simson Muzeum v Žabovřeskách nad Ohří. Foto: Vlastimil KučeraSimson Muzeum v Žabovřeskách nad Ohří. Foto: Vlastimil Kučera

Muzeum německé značky ukazuje bohatou historii firmy, která u nás proslula hlavně modelem Simson S 51.

V dnešním díle seriálu Letem Českem vás Vlastimil Kučera poprvé zavede do motocyklového muzea. Do obce Žabovřesky nad Ohří, kde je muzeum značky Simson.

Chcete se podívat na hrad Hazmburk a děsí vás cesta do jednoho z kopců Českého středohoří? Mám originální řešení a zaručuji, že se na zříceninu gotického hradu podíváte. Stačí navštívit Simson Muzeum v Žabovřeskách nad Ohří. Než se otevřou vrata muzea, nechte se unést úchvatným pohled na majestátní hrad. A pak už stačí jen pár kroků a ocitnete se v době bývalé NDR.

„Všechno začalo před pár roky jedním Simsonem. Pak přišel druhý. A další následovaly,“ říká majitel a provozovatel muzea v jedné osobě Petr Hradecký a pokračuje: „A to jsem v té době netušil, jaká je historie této značky a že firma Simson má počátky už v 19. století.“

Hradeckého výklad o historii můžete kontrolovat – na jedné ze zdí je umístěna cedule s chronologicky poskládanými důležitými daty historie firmy z německého Suhlu. Posléze ale zjistíte, že je kontrola zcela zbytečná. Petr Hradecký umí zaujmout a hlavně ví, o čem mluví.

Splněný sen mnoha kluků

Historie firmy Simson je zajímavá, ale zajímavější jsou exponáty. Středobodem expozice je splněný sen nebo touha mnoha kluků v tehdejším Československu – Simson S 51. Je tu jak v klasické „silniční“ verzi, tak i „terénní“ verzi enduro. Touha se dělila jen podle toho, zda se dívali radši na brněnském okruhu na MS silničních motocyklů, nebo na motokrosové závody.

„Retro motorky začínají být opět populární. Dnešní padesátníci je shánějí a chtějí koupit. Nejen tady v Česku, ale i v Německu. Jejich cena jde proto prudce nahoru,“ tvrdí Hradecký.

Každý vystavený exponát má svůj příběh. Někoho zaujme speciál na trial v rohu muzea a jiného oranžové vozítko hned u vstupu – Invalidní vozík Simson Duo 4/1 z roku 1979. Prohlédněte si ho pořádně a zkuste zjistit, jak toto vozítko brzdilo.

Pokud jste do muzea přijeli na moderním elektrokole, podívejte se podrobně na Simson model 2A – jízdní kolo s motorem. To první bylo vyrobeno v roce 1954. Porovnejte třeba velikost pohonů obou kol. Výroba jízdních kol je přitom pro Simson typická. Koncem 19. století byl Simson dokonce jejich největším výrobcem v Německu. V muzeu nejsou jen kola a motocykly. Firma Simson vyráběla i zbraně. Prohlédnout si tu můžete zbraně palné – krátkou a dlouhé. A je tu i bajonet.

Simson Muzeum se může pochlubit i dvěma certifikáty o vytvoření českého rekordu. Největší muzeum motocyklů a jízdních kol značky Simson. Ten druhý – Největší setkání motocyklů a jízdních kol značky Simson.

Info pro návštěvníky
Otevírací doba – je lepší se dopředu domluvit telefonicky s majitelem muzea na tel. 603 783 689
Muzeum – na začátku vesnice cesta vedle budovy hasičárny.

Adresa: Na Návsi 8
Adresa vás dovede opravdu na náves, muzeum je ale na opačné straně pozemku.

Vstupné dobrovolné

Vlastimil Kučera

Simson Muzeum v Žabovřeskách nad Ohří. Foto: Vlastimil KučeraSimson Muzeum v Žabovřeskách nad Ohří. Foto: Vlastimil KučeraSimson Muzeum v Žabovřeskách nad Ohří. Foto: Vlastimil KučeraSimson Muzeum v Žabovřeskách nad Ohří. Foto: Vlastimil KučeraSimson Muzeum v Žabovřeskách nad Ohří. Foto: Vlastimil KučeraSimson Muzeum v Žabovřeskách nad Ohří. Foto: Vlastimil KučeraSimson Muzeum v Žabovřeskách nad Ohří. Foto: Vlastimil KučeraSimson Muzeum v Žabovřeskách nad Ohří. Foto: Vlastimil KučeraSimson Muzeum v Žabovřeskách nad Ohří. Foto: Vlastimil KučeraSimson Muzeum v Žabovřeskách nad Ohří. Foto: Vlastimil KučeraSimson Muzeum v Žabovřeskách nad Ohří. Foto: Vlastimil KučeraSimson Muzeum v Žabovřeskách nad Ohří. Foto: Vlastimil KučeraSimson Muzeum v Žabovřeskách nad Ohří. Foto: Vlastimil KučeraSimson Muzeum v Žabovřeskách nad Ohří. Foto: Vlastimil KučeraSimson Muzeum v Žabovřeskách nad Ohří. Foto: Vlastimil KučeraSimson Muzeum v Žabovřeskách nad Ohří. Foto: Vlastimil Kučera
Tagy Letem Českem Simson Simson Muzeum
5 komentářů