Letem Českem: Muzeum traktorů a zemědělské techniky Chotouň

Muzeum traktorů a zemědělské techniky Chotouň. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum traktorů a zemědělské techniky Chotouň. Foto: Vlastimil Kučera

Nenápadné muzeum láká na velkorozměrné exponáty i jízdu Porsche

V dnešním dílu našeho putovního seriálu vás Vlastimil Kučera zavede do středočeské obce Chotouň nedaleko Českého Brodu. Je zbytečné se zmiňovat o současné zdravotní situaci a rozebírat přípravy na konec roku. Je lepší přijít na jiné myšlenky. Dnešní téma bude sice neobvyklé, ale samotné muzeum určitě není nudné.

Na traktor narazíte většinou tehdy, když někam spěcháte. Napadne vás něco o zákonu schválnosti, ale vzpomenete někdy i na jeho vývoj a historii? I o ní je muzeum v Chotouni u Českého Brodu

Obec Chotouň s kostelem od slavného stavitele Santiniho. Z barokní doby je i špýchar, který je v podstatě bránou do místního Muzea traktorů a zemědělské techniky. Na svátek sv. Prokopa, tedy 4. července, tu navíc můžete vidět většinu exponátů v pohybu.

„V Chotouni se totiž narodil svatý Prokop, který je patronem i mého muzea,“ říká hrdě Pavel Víša, majitel a průvodce v jedné osobě. Děti se tu v tento den mohou projet i v Porsche. No řekněte – kolik dětí se svezlo a mělo při tom na kapotě právě tuto prestižní značku? Ne, nejde o auto. Ale o červený traktor Porsche Diesel. Naopak traktor Robust D4KB má barvu modrou. „Tento exponát je vyroben v Maďarsku, i když má francouzské popisky. Traktor vypadá mohutně a silně, ale na to, jaký měl obsah motoru, má žalostný výkon – okolo devadesáti koní.“ Dodává můj průvodce. Ale najdete zde traktory z celého světa – dokonce i americké produkce. Například Lanz Bulldog s jednoválcovým motorem. Ten má pro změnu obsah 10,3 l. Dokážete si to představit?

Traktor, kterému musíte sundat volant před nastartováním

V muzeu se díky vystaveným strojům můžete seznámit i s vývojem a startováním traktorových motorů a s jejich pohonnými směsi. Málokdo ví, že například meziválečné traktory se startovaly pomocí benzínových. Poté se ale motory přepnuly na směs petrolejovou.

Unikátní je i německý traktůrek HELA – Hermann Lanz Aulendorf. Má sice volant. Nikoli ale takový, jaký ho zná většina z nás. Pokud jím řidič pohnul razantně, tak se kola jedné strany zablokovala a traktůrek se otočil na místě. A je tu i další, díky netradičnímu způsobu startu, ojedinělý kus. Traktor, kterému se před nastartováním musí sundat volant a s ním pak motor nahodit podobně jako kdysi klikou u aut. I to vám majitel muzea ukáže.

Ve vedlejší části stodoly pak stojí ruský, impozantní traktor Kirovec. Historie závodu, ve kterém se později vyráběl, sahá až do 18 století. Pavel Víša právě na tomto konkrétním stroji prožil část svého života.

Na silnici můžete dodnes potkat nejen traktory, ale i jinou zemědělskou techniku. Připomeňme si proto třeba kombajn Rostselmaš SK 4 (psáno azbukou). Nenajdete na něm žádnou kabinu, a už vůbec ne klimatizovanou.
V další hale je v provozu stroj, kterým se kdysi sklízelo obilí. A děti mezi tím mohou hledat rozdíly u podkovy koně a tura.

Chotouň ale není jen o zemědělské technice. Věnujte pár minut třeba i stroji na zadělávání konzerv. „Dříve se plechovky na konzervy nevyhazovaly. Stále se používaly. Takže z jedné velké konzervy časem vznikla malá konzerva například na přesnídávku,“ vysvětluje Víša.

Poslední poznámka – muzeum je otevřeno celoročně, ale po domluvě s majitelem. Pokud navštívíte muzeum v chladnějším ročním období, nezapomeňte se dobře obléci. Budete přecházet ze stodoly do stodoly a hlavně výklad Pavla Víši je zajímavý, a tedy dlouhý. A věřte tomu, že vyprávět se nebude jen o traktorech a další zemědělské technice.

Info pro návštěvníky:

Muzeum traktorů a zemědělské techniky Chotouň
Chotouň 43, Český Brod
Otevřeno celoročně. Nutná domluva s majitelem. Telefon Pavel Víša: 607 636 720

Muzeum traktorů a zemědělské techniky Chotouň. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum traktorů a zemědělské techniky Chotouň. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum traktorů a zemědělské techniky Chotouň. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum traktorů a zemědělské techniky Chotouň. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum traktorů a zemědělské techniky Chotouň. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum traktorů a zemědělské techniky Chotouň. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum traktorů a zemědělské techniky Chotouň. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum traktorů a zemědělské techniky Chotouň. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum traktorů a zemědělské techniky Chotouň. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum traktorů a zemědělské techniky Chotouň. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum traktorů a zemědělské techniky Chotouň. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum traktorů a zemědělské techniky Chotouň. Foto: Vlastimil Kučera
Tagy Letem Českem Muzeum traktorů a zemědělské techniky Chotouň
5 komentářů