Letem Českem: Muzeum techniky v Telči láká na domácí spotřebiče, motocykly i ojedinělá auta

Muzeum techniky v Telči. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum techniky v Telči. Foto: Vlastimil Kučera

Auta nebo domácí spotřebiče, na které si ještě řada lidí vzpomene. I na to láká telčské Muzeum techniky.

V dnešním díle seriálu Letem Českem vás Vlastimil Kučera zavede na Vysočinu do Telče do Muzea techniky. Uvědomujeme si aktuální situaci, ale nic netrvá věčně a vy si nyní můžete naplánovat výlet a těšit se návštěvu dalšího muzea.

Až vyrazíte do Telče a prohlédnete si místní klišé – náměstí s podloubím a zámek se zahradou a parkem – nesmíte opomenout ještě něco. A pro někoho možná i zajímavějšího – Muzeum techniky. Majitel Aleš Wimmer teď totiž pracuje ve své dílně, která přiléhá k muzeu, na překvapení pro následující rok.

Už teď je ale v muzeu obrovské množství exponátů. Prohlížet si můžeme domácí spotřebiče i kočárky. Každý si tu může vybrat to své, a možná i zavzpomínat. Třeba při pohledu na předchůdce dnešních kopírek. Nebo se můžete ptát k čemu sloužil ubrouskový lis, či kdo z rodiny vlastnil kotoučový magnetofon.

Sbírku odstartovala Tatra 75

To hlavní návštěvníka ale teprve čeká. Kdo viděl pohromadě tolik vozů značky Rolls Royce? Je tu hned několik kusů ze třicátých let a jeden z roku 1965. Až budete unaveni britskou noblesou, stačí přejít uličku. Právě tady najdete válečného veterána – Dodge WC 51. „Tento vůz se do Evropy dostal samozřejmě s americkou armádou. Ale sloužil až do 60. let minulého století. A to ve francouzské armádě,“ říká majitel muzea Wimmer.

Na můj dotaz se potutelně usměje a mírně pokrčí rameny. Takže se můžeme pouze domnívat, jestli tento nákladní vůz sloužil ve francouzské armádě na evropském kontinentě nebo se díky Cizinecké legii podíval ještě dál – do Afriky. V dnešní přeinformované době nemusíme vědět úplně všechno a něco může být zahaleno závojem tajemna. Pro nepoučitelné hnidopichy – vůz nemá dokončenou kamufláž, ale pouze základní světlý odstín.

Podobný odstín tu má i Tatra 75 z roku 1934. „Tímto vozem vlastně začala moje současná sbírka. Zároveň je to i filmová hvězda,“ pyšní se Wimmer. Vůz se objevil v jednom pohádkovém příběhu, který se v Telči točil. Automobilů, které mají zajímavý osobní příběh, je v tomto muzeu samozřejmě mnohem víc. Ale jen jeden vůz je zde dočasně zapůjčený. Kola mají emblém mnichovské značky, ale „bavorák“ to není. Má sportovní design, ale nikoliv od věhlasného návrháře. Je to automobil, ale ne od klasické velké automobilky. Poznáte, o jaký vůz se jedná? A věřte, že vám nenapoví ani jediný Wimmerův pomocník zvaný Václav. Ten bude ležet pod nějakým veteránem. Jedná se totiž o figurínu.

Info pro návštěvníky:
Muzeum techniky – najdete rychle. Na telčském centrálním parkovišti najdete stylový ukazatel.
Otevírací doba – listopad až březen – po telefonické domluvě
duben, říjen – sobota, neděle, svátky 10:00 – 17:00
květen až září – denně 10:00 – 18:00

Muzeum techniky v Telči. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum techniky v Telči. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum techniky v Telči. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum techniky v Telči. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum techniky v Telči. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum techniky v Telči. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum techniky v Telči. Foto: Vlastimil KučeraMuzeum techniky v Telči. Foto: Vlastimil Kučera
Tagy Letem Českem Muzeum techniky Telč
1 komentář