Letem Českem: Muzeum autíček na zámku Příseka láká na výrobu modelů i staré exponáty

Muzeum autíček Příseka. Foto. Vlastimil KučeraMuzeum autíček Příseka. Foto. Vlastimil Kučera

V expozici je přes deset tisíc různých modelů.

V dnešním dílu našeho putovního seriálu vás Vlastimil Kučera zavede na Vysočinu, na renesanční zámek Příseka poblíž Jihlavy. Jsme si vědomi aktuální zdravotní situace, ale nic netrvá věčně a vy si nyní můžete naplánovat výlet a těšit se návštěvu dalšího muzea. A hlavně číst i něco jiného, než protichůdné informace na jedno téma.

Možná jste někdy kupovali model autíčka jako dárek. Ať už šlo o exkluzivní sérii, nebo „jen“ o zmenšeninu vašeho vozu stojícího v garáži. Ale napadlo vás někdy, jak takové modely vznikají? Jejich výrobu můžete vidět právě na zámku Příseka. Zámecký pán Radek Bukovský je zároveň majitelem firmy, která taková autíčka vyrábí.

„Klasickou pokladnu tu nemáme. Jenom pokladní automat s turniketem. A pak je jen na návštěvníkovi, čím prohlídku začne,“ říká provozní zámku Helena Vlčková.

Nejstarší autíčka z roku 1910

Hned v přízemí návštěvníky zaujme nepřeberné množství modelů, ale i systém jejich výroby. Přes výkresy a první zkušební modely až po finální minivůz. I při jejich výrobě dochází občas k chybám. A právě takové nezvyklé kusy tu také najdete. Ve vitríně v přízemí je i model Škody Superb se současným prezidentem.

Zdaleka to ale není všechno. Expozice se pyšní víc než deseti tisíci modely autíček a historických hraček. Nejstarší autíčka tu mají z roku 1910.

A teď tip pro ženy – svoji prohlídku začněte podkrovím. Zde i vy určitě najdete něco ze svého dětství. Buď hračku, nebo alespoň deskovou hru. Pokud zjistíte, že váš muž je stále v přízemí, tak běžte přes dvůr do bývalé hospodářské budovy, kde je dnes stylová kavárna. Čekací dobu si můžete zkrátit třeba prohlídkou vitrín s auty místní výroby. Helena Vlčková mě hned upozornila: „Prodejní kusy jsou pouze v dolních vitrínách. V těch horních jsou jen ukázky firmy.“ Můžete také obdivovat velmi zdařilou rekonstrukci pozdně renesanční stavby.

Ve vyšších patrech zámku jsou autíčka z bývalé československé produkce i z celého světa. Popsat všechny značky a výrobce je nad možnosti tohoto článku. Nepřeháním. Zkrátka se ocitnete v dětském království. A zatímco vy budete vzpomínat na svoje dětství, dětem zadejte úkol – najít model autíčka, který se objevil ve filmu „Kuky se vrací“.

Vzpomínky na autodráhu

A než se vrátí, ponořte se do vzpomínek na dobu, kdy jste dostali první autodráhu. Připadali jste si jako herec Steve McQueen ve filmu Le Mans, protože autodráha měla autíčka s kapotou Porsche? Nebo jste měli už autodráhu s klopenou zatáčkou a na ní vozy Shadow? I nad nimi můžete vzpomínat.

Nebo jste záviděli spolužákovi oranžové autíčko na bowdenové ovládání De Tomaso Mangusta a sami měli „pouze“ Škodovku „Erko“, a tak jste svoji škodovku vylepšovali různými papírovými spojlery a křídly, jak to měla naše tehdejší závodní esa na svých vozech? Či jste prožívali osudy Tatrovek a váš spolužák zase fandil vozům Liaz na Rallye Paříž Dakar? Každý měl jiné dětství. Každého zaujme něco jiného.

A než půjdete hledat své ženy, tak se podívejte za budovu zámku. Najdete tam pod střechou několik vozů značky Škoda. Třeba v barvách Dopravního podniku hlavního města, taxi nebo se žlutou cedulkou s černými písmeny – Autoškola.

Info pro návštěvníky

Muzeum autíček – Zámek Příseka. Ukazatele na hlavní komunikaci jak od Jihlavy, tak od Brtnice.
Otevírací doba – zavřeno – každé pondělí, přes vánoční svátky, Silvestr, Nový rok, Velikonoční
pondělí.
– otevřeno – září až červen – Úterý až pátek 12.00 – 18.00
Sobota, neděle, svátky 10.00 – 18.00

Vlastimil Kučera

Muzeum autíček Příseka. Foto. Vlastimil KučeraMuzeum autíček Příseka. Foto. Vlastimil KučeraMuzeum autíček Příseka. Foto. Vlastimil KučeraMuzeum autíček Příseka. Foto. Vlastimil KučeraMuzeum autíček Příseka. Foto. Vlastimil KučeraMuzeum autíček Příseka. Foto. Vlastimil KučeraMuzeum autíček Příseka. Foto. Vlastimil KučeraMuzeum autíček Příseka. Foto. Vlastimil KučeraMuzeum autíček Příseka. Foto. Vlastimil KučeraMuzeum autíček Příseka. Foto. Vlastimil KučeraMuzeum autíček Příseka. Foto. Vlastimil KučeraMuzeum autíček Příseka. Foto. Vlastimil KučeraMuzeum autíček Příseka. Foto. Vlastimil KučeraMuzeum autíček Příseka. Foto. Vlastimil Kučera
Tagy Letem Českem Muzeum autíček Příseka Příseka
5 komentářů