Letecká premiéra: Boeing odtajnil, kdy poprvé ukáže nejdelší letadlo světa

Boeing ukázal první částečně vyrobený model 777X určený pro statické testování. Foto: BoeingBoeing ukázal první částečně vyrobený model 777X určený pro statické testování. Foto: Boeing

Boeing odpočítává poslední dny do představení nového stroje, který má posunout především dálkovou leteckou dopravu. Firma oficiálně oznámila, že nové

Boeing odpočítává poslední dny do představení nového stroje, který má posunout především dálkovou leteckou dopravu. Firma oficiálně oznámila, že nové letadlo 777X ve verzi 777-9 představí příští týden ve středu 13. března.

Výrobce to oznámil na svém twitterovém účtu. Jde o další mezník ve vývoji letadla, které má dopravcům přinést nižší náklady na provoz a být především náhradou za dosluhující boeingy 747.

Boeing 777X bude letadlem mnoha nej. Zřejmě největší raritou jsou skládací konce křídel, které mají umožnit, aby se letadlo vešlo lépe k letištním terminálům a naopak během letu využilo výhod větší křídlové plochy. Rozpětí bude 72 metrů.

Na křídlech budou upevněny největší a nejsilnější motory v historii: GE9X. Letadlo bude svoji délkou nejdelší osobním letadlem: celkem měří 76,7 metrů.

Boeing letadla 777X představí ve dvou verzích: kratší 777-8 a delší 777-9. O tu je podle objednávek zatím výrazně větší zájem. Boeing nabízí podle konfigurace v letadle 349 až 414 sedaček, dolet je 13 940 kilometrů. Firma zvažuje ještě větší verzi 777-10.

Aerolinky si u Boeingu objednaly zatím 344 kusů tohoto letadla, nejvíce  Emirates a Qatar Airways. Prvním zákazníkem bude Lufthansa.

(V původní verzi bylo mylně uvedeno, že půjde i první testovací let. Za chybu se omlouváme).

Tagy 777X boeing Boeing 777X Top
20 komentářů