Letecká fúze roku? Majitel British Airways koupil podíl v Norwegian

Norwegian a jejich Boeing 737-800. Foto: Norwegian Air ShuttleNorwegian a jejich Boeing 737-800. Foto: Norwegian Air Shuttle

V letecké dopravě se schyluje možná k jedné z největších fúzí za poslední roky. Společnost International Airlines Group (IAG), pod

V letecké dopravě se schyluje možná k jedné z největších fúzí za poslední roky. Společnost International Airlines Group (IAG), pod kterou patří například British Airways či Iberia, kapitálově vstoupila do společnosti Norwegian Air Shuttle. Ambiciózní norský dopravce expanduje s nízkonákladovým modelem do dálkové dopravy, je ale ztrátový.

IAG v tiskové zprávě potvrdila, že v Norwegian koupila podíl ve výši 4,61 %. „Považujeme Norwegian za atraktivní investici,“ uvedla IAG . Koupi podílu považuje jako možný základ pro další jednání včetně plného ovládnutí. Současně ale mluví o dalších jednání diplomaticky. „Žádná jednání s Norwegian dosud neproběhla, nedošlo k rozhodnutí podat nabídku a nemůžeme s jistotou tvrdit, že k takovému rozhodnutí dojde,“ uvedla IAG.

Ovládnutí Norwegian by se přitom jevilo jako logický krok. Norwegian velmi komplikuje byznys právě firmě British Airways. Svoji dálkovou expanzi směřuje hlavně do Velké Británie a kvůli tomu musí tamní dopravce výrazně snižovat ceny letenek.

Norwegian ve svém prohlášení uvedl, že s IAG nejedná. „Zájem jedné z největších leteckých skupin ukazuje udržitelnost a potenciál našeho obchodního modelu a globální růst,“ uvedl Norwegian.

Akcie Norwegian krátce po oznámení zprávy vylétly o 46 %, naopak IAG klesly o 3 %. Norwegian loni spadl do velké ztráty, hlavně kvůli velké expanzi.

Tagy British Airways IAG norwegian
Žádné komentáře