Létat z Evropy do USA přes Island není terno, zjistila další aerolinka

Airbusy A320neo společnosti Play. Foto: PlayAirbusy A320neo společnosti Play. Foto: Play

Dopravce pronajme jedno letadlo do USA a žádá o licenci na Maltě.

Islandský dopravce Play výrazně redukuje svoji síť linek mezi Islandem a destinacemi v Severní Americe. Více se zaměří na spojení s Evropou, zejména pak Středomořím.

Jde o zásadní změnu byznys modelu dopravce, který začal svůj provoz v červnu 2021. Firma změnu modelu oznámila v tiskové zprávě, ve které upozornila na pokles tržeb. Aerolinku založili manažeři, kteří stáli i za islandskou společnosti WOW Air s podobným modelem: Islandem jako přestupní bránou pro cestující mezi USA a Evropou. Firma zkrachovala.

„Tržby z letenek mezi Evropou a USA přes Island jsou velkým zklamáním. Proto od tohoto modelu upouštíme a zaměříme se více na ziskovější trasy,“ uvedla firma v prohlášení. Podle svých slov dopravce od počátku vydělává hlavně na spojení Islandu se středomořskými destinacemi.

Podle Play je za poklesem výnosnosti velký nárůst kapacity ostatních dopravců, kteří nabízejí přímé lety. Proto se rozhodl výrazně omezit nabídku letů mezi Islandem a Severní Amerikou.

Další aerolinka zkrachovala. Islandský WOW Air nenašel zachránce

Firma současně oznámila, že část letadel umístí mimo Island. Od 1. listopadu bude létat pro amerického dopravce GlobalX z Miami do Karibiku. Dopravce požádal v rámci změny obchodního modelu o licenci provozovatele i v Evropské unii. Konkrétně půjde o Maltu. Firma chce licenci využít pro lety z Tenerife na Island, na Kanárských ostrovech chce mít až čtyři letadla.

Dopravce současně upozornil, že je finančně nadále zajištěn a nepotřebuje navýšit kapitál. Zisk ale bude letos nižší než loni. Firma oznámila, že třetí čtvrtletí přepravila 521 tisíc cestujících a vydělala 3,5 milionu dolarů.

Play aktuálně provozuje deset letadel A320neo.

Tagy Play
3 komentáře