Leo Express si půjčí 15 motorových jednotek, chce je nabídnout krajům

Jednotka LINT v barvách Leo Expressu. Pramen: Leo ExpressJednotka LINT v barvách Leo Expressu. Pramen: Leo Express

Dopravce Leo Express si půjčí 15 motorových jednotek LINT od Alstomu. Vlaky si pronajme na deset let (s opcí na

Dopravce Leo Express si půjčí 15 motorových jednotek LINT od Alstomu. Vlaky si pronajme na deset let (s opcí na dalších pět) a jejich služby se bude snažit nabídnout krajům. Firma to oznámila na svých stránkách, upozornily na to Lidové noviny.

Dopravce si vlaky pronajme, i když zatím nemá žádnou smlouvu s kraji o jejich nasazení, a není tak jasné ani to, kolik konkrétně vlaků a jaké velikosti může nakonec potřebovat. Ve hře tak je možná i zápůjčka jiným dopravcům.

Jedenáct souprav bude mít 120 míst pro cestující, zbývající čtyři 70. Všechny budou nízkopodlažní, klimatizované a vybavené wi-fi a USB zásuvkami.

Jednotky má firma začít přebírat na začátku příštího roku. Nejprve podstoupí úpravy nutné pro provoz v České republice (například dosazení vlakového zabezpečovače Mirel), dojde i na úpravy interiéru. Jednotky budou schváleny pro maximální rychlost 120 km/h.

Leo Express se zajímal například o provoz vlaků Pardubice – Liberec nebo soutěž Jihočeského kraje na motorovou trakci. Ani v jednom případě ale nakonec oficiální nabídku nepodal.

Českým drahám vyprší desetileté smlouvy s kraji s koncem příštího roku, drtivá většina krajů chce do té doby zadat provoz na další léta přímo bez soutěže. Hodnotit přitom ale může více nabídek. Tímto způsobem uspěl například RegioJet v Ústeckém kraji.

Tagy alstom kraje LEO Express LINT motorák
32 komentářů