Leo Express hlásí za pololetí nárůst počtu cestujících o dvě třetiny na 1,25 milionu

Jednotka Stadler Flirt společnosti Leo Express. Foto: Leo ExpressJednotka Stadler Flirt společnosti Leo Express. Foto: Leo Express

Dopravní skupina Leo Express (Leo Express Global) přepravila za první pololetí letošního roku 1,25 milionu cestujících, což představuje meziroční nárůst

Dopravní skupina Leo Express (Leo Express Global) přepravila za první pololetí letošního roku 1,25 milionu cestujících, což představuje meziroční nárůst o více než 66 procent (loni 750 tis.). Firma to dnes oznámila v tiskovém prohlášení. Dodala, že obrat se ve stejném období zvýšil z loňských 315 milionů na téměř půl miliardy.

„To, že se k nám opakovaně vracejí cestující a stále přibývají noví, jen ukazuje, že oceňují naši vizi kvalitní a ekologicky udržitelné dopravy,“ uvedl šéf Leo Expressu Peter Koehler. Firma chce do konce roku dosáhnout miliardový obrat a překročit metu dvou milionů cestujících.

Za nárůstem obratu a přepravených osob stojí podle Koehlera mimo jiné posílení spojů v Německu, návrat páté jednotky do provozu v České republice a nové spojení do polského Krakova, kam Leo Express loni vyrazil jako první soukromý železniční dopravce v osobní dopravě.

Firma přitom čísla neupřesňuje podle jednotlivých trhů, nezmiňuje ani vliv státních tříčtvrtinových slev pro mládež a seniory, které byly zavedeny loni v září. Jde přitom o jeden z pilířů jejího marketingu.

Oficiálně byla zatím zveřejněna výroční zpráva za rok 2017, podle které měla společnost tehdy tržby 315 milionů a ztrátu 28 milionů. Mezitím začala fungovat i dceřiná společnost Leo Express s.r.o., která má na starost výhradně český trh. Ta podle dnešního prohlášení loni vydělala 2,5 milionu korun.

Leo Express, jehož provozní páteří jsou komerční vlaky mezi Prahou a Ostravou, od prosince výrazně rozšíří svou působnost. V závazku veřejné služby vyjede na Pardubicku a s partnerskou Arrivou také ve Zlínském kraji. Pro tyto linky připravuje dieselové jednotky Alstom LINT. Do konce roku by pak měly dorazit do ČR na testy nové elektrické jednotky od čínského výrobce CRRC. Objednány jsou celkem tři.

Nárůst počtu cestujících letos hlásí i další dopravci. České dráhy, jako největší tuzemský dopravce, přepravily v prvním pololetí celkem 91,6 milionu pasažérů, což je o 2,5 procenta více než v pololetí 2018. RegioJet za letošní první pololetí přepravil svými vlaky 3,1 milionu cestujících, což je o 12 procent více než za stejné období loňského roku.

Tagy LEO Express statistiky 1. pololetí
57 komentářů