Lanovka na Ještěd nebude památkou, návrh na ochranu neuspěl

Lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd. Foto: České dráhyLanová dráha Horní Hanychov - Ještěd. Foto: České dráhy

Proti ochraně jsou České dráhy či České radiokomunikace.

Ministerstvo kultury zamítlo návrh na prohlášení lanové dráhy z Horního Hanychova na Ještěd za kulturní památku. Lanovka je mimo provoz od nehody přes dva roky, památková ochrana by výrazně zkomplikovala plány města na kompletní modernizaci a změnu koncepce provozu.

O zamítnutí návrhu informovala jako první Liberecká drbna. Rozhodnutí ještě není pravomocné, běží lhůta pro podání rozkladu.

Pro prohlášení kulturní památkou se vyslovila například liberecká pobočka Národního památkového ústavu. Podle serveru ale ministerstvo v odůvodnění píše, že „vzalo při svém rozhodování především v úvahu dvou veřejných zájmů, a to zájmu na ochraně kulturního dědictví s veřejným zájmem bezpečné veřejné dopravy a zájmem na ochranu a zdraví obyvatel.“

Návrh na prohlášení kulturní památkou podal letos Milan Starec, který stál i za peticí za obnovu lanovky v původním stavu. Kromě Českých radiokomunikací, kterým patří budova vysílače na Ještědu, podle serveru s prohlášením lanovky za kulturní památku nesouhlasí ani České dráhy, majitel lanové dráhy. Obávají se toho, že její prohlášení by znemožnilo nutné úpravy na stanicích tak, aby bylo možné obnovit provoz lanové dráhy na Ještěd.

Lanová dráha je z roku 1933. Provoz je přerušen od října 2021, kdy došlo k tragické nehodě a pádu jedné z kabin. Od té doby město, kraj a České dráhy vymýšlejí, co s lanovkou dál, k žádnému konkrétnímu rozhodnutí ale dosud nedošlo.

Nekonečný příběh o budoucnosti lanovky na Ještěd. Nefunkční má cenu 17 milionů, tvrdí město

Kvůli pádu lanovky policie stíhá několik osob.

Pád lanovky na Ještěd: Policie zahájila trestní stíhání Českých drah a čtyř fyzických osob

Tagy lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd ministerstvo kultury památková ochrana
48 komentářů