Kybernetický útok na ŘSD způsobil škody přes 30 milionů korun, silničáře čekají personální změny

Ilustrační foto: madartzgraphics / pixabay.comIlustrační foto: madartzgraphics / pixabay.com

Během příštího týdne budou mít řidiči po více než dvou měsících přístupná data o dopravní situaci

Květnový kybernetický útok vyšel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na více než třicet milionů korun. Ani více než dva měsíce po napadení takzvaným ransomware nemá přitom ŘSD přístup k veškerým datům na svých serverech.

Ministr dopravy Martin Kupka dnes na společné tiskové konferenci s šéfem ŘSD Radkem Mátlem prezentovali, co se stalo a jaké je z toho pro státní organizace v dopravě ponaučení. „Všechny organizace mají za úkol připravit jasná opatření, abychom byli vůči takovým útokům odolnější,“ řekl Kupka. Podle něj byl útok na ŘSD „jasným zločinem“.

Mátl uvedl, že útok vedl k zašifrování dat zhruba tisícovky serverů. Zdůraznil však, že nebyla postižena kritická infrastruktura, například systémy pro ovládání tunelů. K proniknutí do systémů došlo přes jednoho z dodavatelů. Už příští týden by se měla do provozu vrátit stránka dopravniinfo.cz, na které jsou informace o uzavírkách, objížďkách či kolonách. Do konce srpna by měly být funkční systémy pro zimní údržbu.

Podle Mátla bude potřeba posílit úseky bezpečnosti a IT, proto dojde k personálním změnám. Vyvodí odpovědnost i u konkrétních pracovníků. Týmy IT a bezpečnosti chce kvůli možným dalším hrozbám posílit. ŘSD již dořešilo problém s chybějícími fakturami za 16 dnů. Mátl potvrdil, že státní organizace nezaplatila žádné výkupné.

V souvislosti s útokem ministerstvo zavedlo bezpečnostní opatření ve všech organizacích, které mu podléhají. Mezi ně patří vypracování plánu postupu po případném napadení, kontrola zálohování dat, revize politiky přístupových práv a zavedení dvoustupňového ověřování u důležitých systémů a skenování IP adres kvůli odhalení případných dalších pokusů o útok.

Tagy kybernetický útok Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
6 komentářů