Olomoucko čekají od srpna opravy hned tří železničních tratí. Jízdní řády se na měsíc změní

Autobus ČD Bus. Foto: České dráhyAutobus ČD Bus. Foto: České dráhy

Místo vlaků nasadí České dráhy autobusy, uzavírka se bude týkat i silničního úseku.

V srpnu se Správa železnic (SŽ) pustí do oprav několika tratí na Olomoucku. České dráhy upozorňují na omezení, která opravy způsobí, a informují o náhradní autobusové dopravě i výlukových jízdních řádech. Stavební práce se dotknou i automobilové dopravy.

Od 1. srpna od 09:00 nepřetržitě do 21. srpna do 17:00 hodin bude Správa železnic opravovat trať v úseku mezi Olomoucí hl. n. a Senicí na Hané. To ovlivní provoz na tratích číslo 307 a 309.

Trať 307 Červenka – Prostějov

Během výluky dojde ke změnám v úseku Senice na Hané – Litovel předměstí. Vlak Os 13802 (Senice na Hané 05:55 – Litovel předměstí 06:35 – Červenka 06:44) nepojede v úseku Senice na Hané – Litovel předměstí, v úseku Litovel předměstí – Červenka bude zajištěn podle pravidelného jízdního řádu. Pro cestující se zavede zvláštní osobní vlak Os 95304 s odjezdem ze Senice na Hané v 7:11 a příjezdem do Litovle předměstí v 7:26.

Trať 309 Olomouc – Drahanovice

Během výluky budou všechny vlaky v úseku Olomouc hl. n. – Senice na Hané a zpět nahrazeny autobusy, které pojedou podle výlukového jízdního řádu. Osobní vlaky v relaci Olomouc hl. n. – Drahanovice a zpět budou nahrazeny v celé své trase. Vlaky, které jezdí z Olomouce přes Senici na Hané až do Prostějova a zpět, se nahradí autobusy jen v úseku Olomouc hl. n. – Senice na Hané.

„Náhradní doprava bude zajištěna v odlišných časových polohách oproti pravidelnému jízdnímu řádu. Prosíme cestující, aby věnovali zvýšenou pozornost plánování své cesty,“ upozorňuje tiskový mluvčí Českých drah Emanuel Vittek. Od olomouckého hlavního nádraží bude většina spojů odjíždět zhruba o 30 minut dříve, než obvykle odjíždějí vlaky. V opačném směru bude většina spojů náhradní autobusové dopravy přijíždět k olomouckému hlavnímu nádraží zhruba o 25 minut později než obvykle.

„Přesnou polohu zastávek náhradní autobusové dopravy najdou cestující ve výlukovém jízdním řádu a také na webu Českých drah,“ doplnil Vittek. Výlukové jízdní řády platí pro období 1.–21. srpna takto:
– v období 1.–21. srpna kromě 8.–16. srpna,
– v období 8.–16. srpna.

V některých případech jsou zastávky umístěny na hlavních silničních komunikacích v jednotlivých obcích. Zastávku Olomouc-Smetanovy sady nebudou spoje náhradní autobusové dopravy obsluhovat, cestující mohou využít zastávky Olomouc hl. n. nebo Olomouc-Nová Ulice.

Trať 310 Olomouc – Opava

Od 1. srpna do 14. září bude Správa železnic opravovat také trať 310 v úseku Olomouc – Hlubočky – Domašov nad Bystřicí – Bruntál. Opravy se rozdělí do třech úseků, v nichž České dráhy zajistí náhradní autobusovou dopravu.

Autobusy pojedou od 1. srpna od 7:35 nepřetržitě do 9. srpna do 23:59 v úseku Olomouc – Moravský Beroun, od 10. srpna od 00:00 nepřetržitě do 17. srpna 2023 do 23:59 v úseku Hlubočky – Moravský Beroun a od 18. srpna od 00:00 nepřetržitě do 14. srpna 2023 do 23:59 v úseku Hlubočky-Mariánské Údolí – Bruntál.

V první fázi výluky 1.–9. srpna budou rychlíky nahrazeny autobusy v úseku Olomouc – Moravský Beroun – Domašov nad Bystřicí a opačně. Železniční stanice Moravský Beroun a Domašov nad Bystřicí budou autobusy obsluhovat v opačném pořadí. Přestup mezi vlakem a autobusem bude zajištěn ve stanici Moravský Beroun. Autobusy pojedou mimo železniční stanici Hlubočky- Mariánské Údolí.

Osobní vlaky budou 1.–9. srpna nahrazeny autobusy v úseku Olomouc – Moravský Beroun a Olomouc – Hrubá Voda a opačně. Detaily jsou ve výlukovém jízdním řádu.

Od 10. do 17. srpna budou rychlíky nahrazeny náhradní autobusovou dopravou v úseku Olomouc – Moravský Beroun – Domašov nad Bystřicí a opačně. Železniční stanice Moravský Beroun a Domašov nad Bystřicí budou autobusy za rychlíkové vlaky obsluhovány v opačném pořadí.

Osobní vlaky budou 10.–17. srpna nahrazeny autobusy v úseku Olomouc – Moravský Beroun a Hlubočky – Hrubá Voda. V úseku Olomouc – Hlubočky pojedou tyto vlaky bez omezení. Podrobnosti jsou ve výlukovém jízdním řádu.

V poslední fázi výluky od 18. srpna do 14. září budou rychlíky nahrazeny autobusy v úseku Olomouc – Moravský Beroun – Bruntál a opačně. Osobní vlaky budou nahrazeny náhradní autobusovou dopravou v úseku Olomouc – Moravský Beroun – Bruntál a Hlubočky-Mariánské Údolí – Hrubá Voda. V úseku Olomouc – Hlubočky-Mariánské Údolí a Rýmařov – Valšov – Bruntál pojedou osobní vlaky bez omezení. Detaily jsou ve výlukovém jízdním řádu.

Ve všech třech fázích výluky bude platit, že cestující z a do stanic Bystrovany až Hrubá Voda do a ze směru Krnov pojedou vždy přes stanici Olomouc hl. n. „Cestující nebudou doplácet rozdíl jízdného. Cestující také upozorňujeme na to, že přeprava jízdních kol bude zajištěna nákladním automobilem u rychlíkových spojů vyjma R 780. U ostatních spojů NAD přeprava kol zajištěna nebude,“ sdělil Vittek.

Objížďka

Na železničním přejezdu u obce Příkazy bude SŽ doplňovat závory, proto bude ve dnech od 8.–16. srpna zcela uzavřena silnice II/635. Dvacet kilometrů dlouhá objízdná trasa mezi Olomoucí a Litovlí/Mohelnicí povede v obou směrech přes obce Křelov, Topolany, Těšetice, Drahanovice, Loučany, Senice na Hané a Unčovice.

Objízdná trasa při uzavření přejezdu u obce Příkazy. Zdroj: Mapy.cz
Tagy České dráhy NAD náhradní autobusová doprava Olomouc Olomoucký kraj Správa železnic výluka
27 komentářů