Krnov a Bruntál budou mít opět přímé spojení s Brnem. Autobus bude rychlejší než vlak

Autobus Setra 416 LE pro linku Krnov - Brno. Foto: Umbrella City LinesAutobus Setra 416 LE pro linku Krnov - Brno. Foto: Umbrella City Lines

Krnov s Bruntálem budou Umbrelle na provoz linky přispívat 30 000 korun měsíčně.

Společnost Umbrella City Lines dnes zahájí provoz na nové dálkové lince. S příspěvkem od Krnova a Bruntálu vyjede dnes v 16:08 autobus do Brna. Radnice obou měst se rozhodly na linku připlácet poté, co Arriva v roce 2022 spojení zrušila.

Umbrella na trasu nasadí autobus Setra 416 LE. „Cestu ze zastávky „Krnov, Opavská“ urazí za dvě hodiny a 42 minuty, pokud budeme dobu jízdy počítat z autobusového stanoviště, odkud bude vyjíždět v 16.15 hodin, tak za dvě hodiny a 35 minut. Znamená to, že spoje budou průměrně o hodinu rychlejší než vlak s přestupem v Olomouci a o půl hodiny rychlejší než autobusový spoj dopravce Arriva, který byl zrušen v roce 2022,“ řekl koordinátor městské mobility v Krnově Michael Cestr.

V pracovních dnech bude přímý autobusový spoj do Brna vyjíždět ze zastávky Krnov, Opavská v 5.53 hodin, z autobusového stanoviště pak v 6.00 hodin, příjezd do Brna je v 8.40 hodin. V opačném směru bude autobus z Brna vyjíždět v pracovní dny v 13.20 hodin, v pátek navíc ještě v 15.20 hodin, v neděli pak pouze ve 20.00 hodin. V sobotu spoj nepojede. Ceník je zde.

Pro Krnov a Bruntál půjde současně o nové spojení na trase Krnov – Olomouc. „Velkou výhodou všech spojů je přímá obsluha olomouckého hlavního nádraží, historického centra města a fakultní nemocnice bez nutnosti přestupovat na MHD. Nedělní večerní spoj nabídne v Olomouci přestup na vlaky do Prahy. Bude se jednat o bezkonkurenčně nejrychlejší spojení našeho regionu s Prahou,“ dodal Michael Cestr.

Provoz linky bude zajištěn v závazku veřejné služby, tedy na základě objednávky měst Krnova a Bruntálu, z nichž každé se na provozu linky podílí měsíční částkou 30 000 korun. Díky tomu je možné cestovat mezi všemi zastávkami na trase bez omezení.

„O obnovu linky Krnov – Brno jsme soustavně usilovali od momentu, kdy byla zrušena. Od našich občanů jsme dostávali cennou zpětnou vazbu, že jim na vlakových spojích nevyhovuje cestovní doba, nízký komfort a také nutnost přestupovat s rizikem, že přípoj nestihnou. Naši marnou snahu prolomilo až úsilí koordinátora městské mobility Michaela Cestra. Díky jeho práci a velmi vstřícnému přístupu vedení města Bruntálu i dopravce se linku podařilo obnovit,“ uzavřel starosta Tomáš Hradil.

Jízdní řád je zde. 

Autobus Setra 416 LE pro linku Krnov - Brno. Foto: Umbrella City LinesAutobus Setra 416 LE pro linku Krnov - Brno. Foto: Umbrella City LinesAutobus Setra 416 LE pro linku Krnov - Brno. Foto: Umbrella City Lines
Tagy Bruntál Krnov Krnov - Bruntál - Brno Umbrella City Lines
31 komentářů