Kremlík: 87 miliard do staveb, ŘSD jako akciovka a vize dálniční sítě do roku 2050

Oprava dálnice D10. Autor: COLAS CZOprava dálnice D10. Autor: COLAS CZ

Ředitelství silnic a dálnic se do dvou let změní na akciovou společnost a na ministerstvu dopravy vznikne pracovní skupina, která

Ředitelství silnic a dálnic se do dvou let změní na akciovou společnost a na ministerstvu dopravy vznikne pracovní skupina, která bude řešit vizi dálniční sítě do roku 2050. Sdělil to dnes na tiskové konferenci ke svým sto dnům ve funkci ministr dopravy Vladimír Kremlík.

ŘSD je dnes příspěvkovou organizací a ministerstvo si od jeho proměny slibuje pružnější řízení, více možností financování a lepší odměny zaměstnancům vzhledem ke konkurenci na trhu práce.

Kremlík rovněž oznámil, že rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury bude příští rok činit zhruba 87 miliard korun (70 miliard ze státního rozpočtu a 17 miliard z fondů EU), což je zhruba stejně jako letos. Další možnosti financování vidí v projektu PPP, který se už roky připravuje na dokončení dálnice D4 mezi Pískem a Příbramí. Smlouvu bych chtělo MD podepsat příští rok.

Kremlík rovněž slíbil, že do pěti lety bude zahájena většina staveb, které dosud chybějí k dokončení páteřní dálniční sítě. Česká dálniční síť dnes čítá zhruba 1300 hotových kilometrů, dalších 800 kilometrů je třeba dostavět. K největším chybějícím větvím patří například středočeská část D3 nebo D35, nejtvrdším oříškem pak je zřejmě pražský okruh, z jehož 80 plánovaných kilometrů je hotová polovina.

Kremlíkem zmíněná vize by mohla spočívat například v propojení dálničních paprsků z Prahy jakýmsi dálničním okruhem republiky, což jsou úvahy, kterými se už ŘSD zabývá.

Tagy Ministerstvo dopravy Vladimír Kremlík
16 komentářů