Královéhradecký kraj začne příští rok stavět novou silnici u Náchoda za půl miliardy korun

Silnice II/303 u Velkého Poříčí. Foto: Google Street ViewSilnice II/303 u Velkého Poříčí. Foto: Google Street View

Stavba má začít příští rok v létě, úsekem denně projede 12 tisíc aut.

Královéhradecký kraj vypíše v příštích dnech soutěž na stavbu přeložky silnice II/303 Běloves – Velké Poříčí. S maximální cenou 538 milionů korun bez DPH půjde o jednu z největších investic kraje do dopravy v historii. Stavba má začít v létě příštího roku. O schválení zakázky radními informoval kraj v tiskové zprávě.

Na Náchodsku půjde o druhou velkou silniční stavbu, příští rok má začít Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) s budováním obchvatu Náchoda.

O potřebě vybudování přeložky, vzhledem k dopravnímu zatížení z Náchoda do Hronova a dále na Broumovsko, se u zdejší veřejnosti hovoří mnoho let. Vzhledem k charakteru stavby zde proběhla velice náročná majetkoprávní příprava a bylo zapotřebí najít nejvhodnější řešení například při budování protipovodňových či protihlukových opatření. V současnosti máme zaktualizovanou projektovou dokumentaci a platné stavební povolení,“ řekl  hejtman Martin Červíček s tím, že k dokončení nové komunikace by mělo dojít do konce roku 2026. Denně úsekem projede podle sčítání dopravy kolem 12 tisíc aut.

Trasa přeložky silnice II/303. Foto: Královéhradecký kraj

Přeložka na trase Náchod-Běloves – Malé Poříčí – Velké Poříčí bude měřit 3,6 kilometru. Povede po druhé straně od železniční tratě do Broumova než stávající silnice II/303.

Součástí stavby nové silnice bude kromě přeložek inženýrských sítí, protihlukových stěn či rekultivace stavbou dotčených ploch také výstavba dvou mostů přes řeku Metuji s délkou přemostění okolo 80 metrů, menšího mostu v trase a nadchodu pro pěší ve Velkém Poříčí. Dále kraj postaví tři opěrné zdi, přeložky dotčených vodovodů, kanalizací; dále zajistí výstavbu silničních kanalizací, úpravu a přeložky stávajících vodotečí, protipovodňových valů nebo meliorací.

„Výstavba silnice II/303 začíná kruhovou křižovatkou se silnicí I/33 z Prahy do Varšavy. Konec komunikace je před začátkem zástavby Hronova. Volná šířka vozovky je 11 metrů, přičemž součástí stavby bude také několik sjezdů zajišťujících přístupy k nemovitostem a na stavbou oddělené pozemky, propustků a retenčních příkopů zajišťujících odvodnění,“ uvedl radní pro dopravu a majetek Václav Řehoř.

Tagy Běloves - Velké Poříčí II/303 Královéhradecký kraj
50 komentářů